Vergelijken

Woonplaats en postcode grote invloed op autoverzekering

  • Gepubliceerd op 26-08-2015

Uit een onderzoek van de Consumentenbond is gebleken dat de woonplaats en postcode, maar zelfs een letter bij een huisnummer van invloed zijn op de premie van de autoverzekering. Er wordt door verzekeraars steeds vaker gelet op de woonplaats en daaraan gerelateerde factoren bij het vaststellen van de premie van de autoverzekering. Overigens gaat hetzelfde of voor het bepalen van de inboedelverzekering.

Er is door de Consumentenbond in het kader van het onderzoek naar specifieke situaties gekeken in de stad Den Haag. Daaruit is gebleken dat een buurman voor dezelfde autoverzekering wilde kiezen als de buurman, maar wel 105 euro meer aan premie diende te betalen. Uit nader onderzoek bleek het verschil wellicht te verklaren zijn uit de verschillende huisnummers. De ene buurmand woont op huisnummer 83a en de andere buurman op huisnummer 33. Vervolgens is navraag gedaan bij de verzekeraar, maar die was niet bereid om informatie te verstrekken.

Er zijn in totaal bij 31 verzekeraars vergelijkingen gemaakt door de Consumentenbond. Uit de vergelijking is naar voren gekomen dat zeventien van deze verzekeraars rekening hielden met de postcode om de hoogte van de premie te bepalen. Zeven van deze aanbieders keken daarbij ook nog specifiek naar de letters achter de cijfers van de postcode.

Het is op zich geen nieuws dat verzekeraars bij het vaststellen van de premie van de autoverzekering of bijvoorbeeld de inboedelverzekering kijken naar de woonplaats van de verzekerde. Het ene woongebied levert voor de verzekeraar namelijk meer risico op dan het andere woongebied, zoals een stad in de randstad en een dorp op het platteland in het noorden van het land.