Vergelijken

Beveiligingseisen bij autoverzekering

  • Gepubliceerd op 19-08-2015

Verzekeraars die autoverzekeringen aanbieden, hebben de mogelijkheid om bepaalde eisen te stellen bij het afsluiten van een autoverzekering als er ook sprake is van een dekking tegen diefstal. Dat is in principe hetzelfde als de eis dat iemand over een goedgekeurd fietsslot moet beschikken als er een fietsverzekering met diefstaldekking wordt afgesloten. Bij een autoverzekering kunnen er voor de toelating dan ook nadere eisen worden gesteld.

Door de eisen te stellen dat er sprake moet zijn van een aantal beveiligingsaspecten wordt het risico op diefstal namelijk verkleind. Het is logisch dat de kans op diefstal toeneemt bij auto’s die een grote waarde vertegenwoordigen. Bovendien zorgen de beveiligingseisen ervoor dat dieven worden ontmoedigd om een auto met een goede beveiliging te stelen. Er zijn met betrekking tot de beveiligingseisen een aantal aspecten waarmee rekening gehouden kan worden en een belangrijk aspect is de SCM beveiligingsklasse.

De Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging heeft een indeling in vijf klassen. Een voorbeeld van een indeling in een klasse is de aanwezigheid van een startonderbreker die in klasse 1 is ingedeeld. Bij klasse 5 geldt bijvoorbeeld weer dat er sprake dient te zijn van een voertuigvolgsysteem, zodat de auto getraceerd kan worden als deze is gestolen.  De verplichte gestelde beveiliging wordt tegenwoordig overigens vaak al in de fabriek in de wagens ingebouwd, zodat het gemakkelijk is om toegelaten te worden tot de autoverzekering met diefstaldekking. Dat zijn bijvoorbeeld de beperkt casco verzekering en de allrisk verzekering. Indien er sprake is van beveiligingseisen voor een autoverzekering, dan worden deze door de verzekeraar gemeld.