Vergelijken

Verzekeraar ASR lanceert app die mobiel blokkeert tijdens autorijden

  • Gepubliceerd op 02-09-2015

Het aantal ongelukken kan mogelijk dalen met een nieuwe app die mobieltjes tijdens het autorijden blokkeert, waardoor er ook minder claims binnenkomen voor de autoverzekering. De app is gelanceerd door verzekeraar ASR en zal na installatie op de smartphone berichten blokkeren als een auto meer dan 15 kilometer per uur aan snelheid heeft. Er wordt dan geen signaal meer afgegeven als er een sms binnenkomt of als er een melding vanuit Facebook wordt gedaan.

Op het moment dat de snelheid weer beneden 15 kilometer per uur komt, dan zullen de meldingen wel weer waargenomen kunnen worden. Het blijft wel mogelijk om handsfree te bellen en navigatie te gebruiken. Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de ongelukken met de auto veroorzaakt worden door een afgeleide bestuurder en het gebruik van de smartphone tijdens het autorijden is daar een voorbeeld van.

De app Rij Veilig is voor iedereen beschikbaar en de verzekeraar ASR hoopt daarmee dat de verkeersveiligheid verder wordt vergroot. De verleiding om de smartphone niet te pakken tijdens het autorijden als er een melding komt, is voor veel bestuurders groot. De app is een primeur en bestaat ook in het buitenland nog niet. Wel is bekend dat eerder al een bekende Nederlander, namelijk Johan Vlemmix, plannen naar buiten heeft gebracht om een soortgelijke app te ontwikkelen. Er is nog geen app beschikbaar voor Apple toestellen, maar de verzekeraar hoopt dat daar verandering in kan komen. Apple laat de blokkade van een functie door een andere app echter niet toe, zodat er wat dat betreft nog sprake is van een probleem.