Vergelijken

Autoverzekering vele malen duurder voor jongeren

  • Gepubliceerd op 09-09-2015

Het is bij de meeste mensen wel bekend dat de premie die jongeren voor een autoverzekering moeten betalen hoger ligt dan voor de oudere groep bestuurders. Dat de verschillen echter kunnen oplopen tot een premie die zeven keer zo hoog ligt, is bij een minder grote groep bekend. De Consumentenbond heeft onlangs de resultaten van een onderzoek naar buiten gebracht die gericht was op de hoogte van de premie in relatie tot meerdere factoren, zoals postcode, huisnummer en risicogebied.

Dat jongeren een hogere premie betalen, komt onder meer voort uit het feit dat beginnende bestuurders nog geen schadevrije jaren hebben opgebouwd. Er wordt dan ook een veel lagere korting op de premie van de autoverzekering verstrekt aan iemand van 18 jaar die geen schadevrije jaren heeft opgebouwd dan aan iemand die 40 jaar is en over vele schadevrije jaren beschikt.

Het is voor jongeren zeker lonend om bij het afsluiten van een autoverzekering een vergelijking te maken bij meerdere aanbieders. Dat geldt overigens voor iedereen, want de premies zijn nergens gelijk. Naast jongeren zijn er ook ouderen die meer betalen voor de premie van de autoverzekering en dat komt doordat ouderen net als jongeren geacht worden een groter risico te vormen in het verkeer. Een automobilist van 80 betaalt bijvoorbeeld dubbel zoveel premie voor de autoverzekering als een automobilist van 60 jaar. Dat is niet bij alle verzekeraars zo, want Zelf.nl kent wat dat betreft het kleinste verschil in dit voorbeeld van slechts 0,39 euro per maand.