Vergelijken

Autopilot software en autoverzekering

  • Gepubliceerd op 28-10-2015

Eigenaren van een Tesla Model S kunnen van de gelegenheid gebruikmaken om de auto van autopilot software te voorzien. Het gaat om ongeveer tweeduizend autobezitters, die dan in een productieauto kunnen rijden die zichzelf kan besturen. Veilig Verkeer Nederland heeft bij deze mogelijkheid vraagtekens gezet en is van mening dat het alleen veilig is als daar 100 procent garantie voor bestaat. Dat er vraagtekens worden gezet bij de veiligheid kan uiteraard ook invloed hebben op de autoverzekering.

Automobilisten dienen nog wel de handen op het stuur te houden bij de zelfsturende auto, maar er zullen uiteraard personen zijn die de verleiding niet kunnen weerstaan en de handen van het stuur afhalen. Dat is een reden dat voor VVN aanleiding geeft om het niet verantwoord te vinden. Overigens laat de fabrikant weten dat de betreffende autosteer-functie alleen gebruikt dient te worden tijdens het rijden op de snelweg. De topman van Tesla heeft dan ook vermeld dat het belangrijk is om wel de handen aan het stuur te houden doordat het uiteraard nieuwe software betreft.

In de Verenigde Staten is al gebleken dat automobilisten met de software het minder nauw nemen met de woorden van de topman. Er zijn namelijk al meerdere video’s opgedoken, waarin automobilisten zonder handen aan het stuur rijden en waarbij de auto vlak voor een bocht de berm in wil schieten. De enige manier om dat te voorkomen is door het ingrijpen van de bestuurder die de handen weer aan het stuur moet houden. De fabrikant heeft hierop gereageerd door te stellen dat er geen verantwoordelijkheid gedragen kan worden voor het onverantwoord omgaan met de mogelijkheden.