Vergelijken

Nieuwe technieken in auto-industrie zorgen voor daling claims autoverzekering

  • Gepubliceerd op 21-10-2015

In de auto-industrie wordt volop aandacht besteed aan het toepassen van nieuwe technieken die deelname aan het verkeer in de auto nog veiliger moeten maken. Als deze technieken succesvol zijn, dan zal dat leiden tot een afname van het aantal claims op de autoverzekering. Zo wordt er door verzekeraars en door fabrikanten van auto’s al verwacht dat het aantal kop-staartbotsingen zalf afnemen.

De verwachte afname van het aantal kop-staartbotsingen in het verkeer komt voort uit het gegeven dat er steeds meer auto’s met speciale systemen worden uitgerust. Er wordt daarbij ondersteuning aan de automobilist geboden en het veilig rijden wordt erdoor gestimuleerd.

Er zijn tegenwoordig al talloze slimme systemen die toegepast worden in wagens, zoals het automatische remsysteem. Als dit systeem in een auto is toegepast, dan wordt de kans op een kop- en staartbotsing in het stadsverkeer een stuk lager. Bij langzaam rijden en het naderen van een object wordt er automatisch afgeremd. Volvo heeft onderzoek gedaan naar de resultaten van het automatische remsysteem in wagens en is tot de conclusie gekomen dat er sprake is van een afname van 28 procent van het aantal kop-staartbotsingen.

Het automatische remsysteem om kop-staartbotsingen te voorkomen, is slechts een van de vele vernieuwingen in de auto-industrie. Zo komt er een nieuw systeem onder de noemer van connected cars, waarbij auto’s onderling kunnen communiceren, maar ook met de omgeving. De kans op een ongeluk wordt bij toepassing van dit systeem nog een stuk kleiner, zodat ook op basis daarvan weer verwacht mag worden dat het aantal claims op de autoverzekering zal dalen.