Vergelijken

Combinatie dataverstrekking en autoverzekering vormt risico

  • Gepubliceerd op 07-10-2015

Achmea heeft als verzekeraar onlangs bekendgemaakt om korting op de premie van verzekeringen te geven, zoals op de premie van een autoverzekering als de verzekerde bereid is om data te verstrekken. Er is nog sprake van een beginfase, maar de eerste kritische kanttekeningen zijn al binnengekomen. De Consumentenbond is heeft al meerdere punten van kritiek naar buiten gebracht en acht het niet geheel zonder risico als verzekerden de keuze maken voor de combinatie van dataverstrekking in ruil voor een korting op de premie van de autoverzekering.

Consumenten geven een deel van hun privacy op als bijvoorbeeld het rijgedrag constant wordt bijgehouden, maar ook als er leefgewoonten worden gedeeld met de verzekeraar. Het kan een risico vormen om met de verzekeraar deze informatie te delen. Het klinkt aantrekkelijk dat er een korting op de premie van de autoverzekering kan worden verkregen, maar als de data bijvoorbeeld voor het beoordelen van een schadeclaim worden gebruikt, dan kan dat ook averechts werken.

Bij dataverstrekking over rijgedrag en leefgewoonten heeft de verzekeraar namelijk een machtig instrument in handen en claims kunnen dan betwist worden, waarbij de verzekeraar argumenten heeft op basis van de ontvangen informatie.

De Consumentenbond vindt het belangrijk dat Achmea duidelijkheid biedt aan de consument en dat privacy in de toekomst niet alleen een waarborg is voor mensen die een hoog inkomen hebben en op basis daarvan niet hoeven te kiezen voor een korting op de premie van de autoverzekering. De toekomst zal uitwijzen hoe een en ander zich zal gaan ontwikkelen.