Vergelijken

Verkeersverzekering als nieuwe vorm van autoverzekering

  • Gepubliceerd op 25-11-2015

Het Verbond van Verzekeraars is een onderzoek gestart naar de mogelijkheid van een verkeersverzekering in de vorm van een directe verzekering die als nieuwe vorm van autoverzekering kan worden beschouwd. Het is namelijk zo dat door de toenemende technologische ontwikkelingen op het gebied van auto’s, zoals de zelfsturende wagen, van invloed zijn op bijvoorbeeld de aansprakelijkheid. Het Verbond van Verzekeraars is van mening dat er nieuwe verzekeringsproducten moeten worden ontwikkeld die gaan aansluiten op de veranderende situatie met betrekking tot de technologische ontwikkelingen die in auto’s worden toegepast.

Met het onderzoek naar een verkeersverzekering in de vorm van een directe verzekering wordt gekeken naar de mogelijkheid om schade direct door de eigen verzekeraar af te laten handelen. Dat heeft voor het slachtoffer die geconfronteerd wordt met schade aan de auto of letselschade een groot voordeel, want door de claim neer te leggen bij de eigen verzekeraar die direct tot uitkering kan overgaan, wordt er veel tijd en ellende bespaard. Met betrekking tot de aansprakelijkheid zal er in de toekomst wat gewijzigd worden, want op het moment dat er sprake is van een zelfrijdende auto op de weg die schade veroorzaakt, is er geen directe bestuurder aan te wijzen die aansprakelijk kan worden gesteld. Er is namelijk geen bestuurder aanwezig in een zelfrijdende auto, zodat er ook geen bestuurder met de aansprakelijkheid geconfronteerd kan worden. De voortschrijdende ontwikkelingen verdienen dan ook een aanpak waarbij de huidige autoverzekering een andere vorm zal moeten krijgen. Het Verbond van Verzekeraars gaat daar nu uitgebreid onderzoek naar doen.