Vergelijken

Aantal claims autoverzekering grootst door aanrijdingen

  • Gepubliceerd op 09-12-2015

Er is door schadeketen A.A.S. een analyse gemaakt van ongeveer 80.000 autoschades die in behandeling zijn genomen. Daaruit is gebleken dat de meeste claims op autoverzekeringen worden gedaan in verband met schade door aanrijdingen. Een aanrijding met een ander voertuig is de meest voorkomende reden dat er schade ontstaat en een claim wordt ingediend via de autoverzekering. Ook aanrijdingen met objecten op de weg, zoals een paal komen vaak voor als oorzaak voor schade. Naast de aanrijdingen zijn er ook oorzaken die schade veroorzaken. Zo veroorzaakt steenslag ook regelmatig schade. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat er sprake is van een slecht wegdek, waarbij de steentjes losliggen en steenslag kunnen veroorzaken als er met de auto over het slechte wegdek gereden wordt. Verder is er nog een andere factor en dat is de schade die veroorzaakt wordt door vandalisme.

Er zijn daarnaast nog aanrijdingen, waarbij een voertuig betrokken is en fietsers of voetgangers, maar de schadeclaims op de autoverzekering die  hieruit voortvloeien zijn lager in vergelijking met de andere genoemde oorzaken. Er kunnen allerlei soorten schade ontstaan aan de auto, want een aanrijding met dieren kan uiteraard ook schade veroorzaken aan de auto. Verder zijn de ruiten van de auto ook schadegevoelig, want glasbreuk in de vorm van scheurtjes en sterretjes komt ook nogal eens voor. Dat er dergelijke sterretjes en scheurtjes kunnen ontstaan met vervolgschade kan ontstaan, kan het gevolg zijn van verschillen in temperatuur. In ieder geval blijkt dat aanrijdingen met objecten en met andere voertuigen het grootste aantal claims op de autoverzekering veroorzaken.