Vergelijken

Code rood en vergoeding schade via autoverzekering

  • Gepubliceerd op 20-01-2016

In de eerste maand van het jaar is gedurende een paar dagen code rood van kracht geweest in het noorden van Nederland. Code rood werd uitgeroepen in verband met de verraderlijke gladheid die zich in het noordelijkste deel van het land voordeed. Automobilisten werden zelfs gewaarschuwd om niet de weg op het gaan als het niet strikt noodzakelijk was. Bestuurders die wel de deur uit zijn gegaan, hebben in elk geval geluk gehad als zij het er zonder schade hebben afgebracht. Er zijn veel ongelukken gebeurd door de gladheid, waarbij vooral blikschade op is getreden.

 Verzekeraars laten weten dat automobilisten die met de auto de weg op gaan nadat code rood is vastgesteld, niet altijd met succes een beroep op de autoverzekering kunnen doen als er sprake is van schade. Als er schade ontstaat tijdens een periode, waarin code rood is afgekondigd, dan hangt het van meerdere factoren af of er wel een vergoeding vanuit de autoverzekering wordt verstrekt door de verzekeraar. Dat heeft schadeadviseur van verzekeraar Generali laten weten.

Als er bijvoorbeeld sprake is van code rood en roekeloos rijgedrag, dan kan de bestuurder verwachten dat er een schadesituatie kan ontstaan. Bij roekeloos rijgedrag kan er gedacht worden aan uitzonderlijk rijgedrag, maar ook aan onverantwoord rijgedrag. In dit geval is er nog net geen sprake van het opzettelijk laten ontstaan van schade, maar door het gevaarlijke rijgedrag is er wel sprake van het opzettelijk nemen van een groter risico dan de gemiddelde bestuurder. Indien er sprake is van code rood in de winter, dan wordt aangeraden om voldoende afstand te houden tot de voorganger, maar ook de snelheid aan te passen en de auto van winterbanden te voorzien.