Vergelijken

Daling diefstal wagens en claims autoverzekering in 2015

  • Gepubliceerd op 27-01-2016

Er zijn in het jaar 2015 weer minder auto’s gestolen en in verband daarmee is het aantal diefstalclaims via de autoverzekering eveneens afgenomen. In vergelijking met een jaar eerder is het aantal diefstallen van personenauto’s in 2015 afgenomen met 5,8 procent. In totaal zijn er 10.091 personenauto’s gestolen, zoals blijkt uit de cijfers van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit. Als er naar de diefstal van alle soorten voertuigen wordt gekeken, dan komt het percentage uit op een afname van 4,8 procent. Met betrekking tot het totale aantal gestolen voertuigen in 2015 geldt dat er 29.218 onrechtmatig zijn weggenomen. Het is sinds lange tijd dat het aantal totaal gestolen voertuigen beneden 30.000 uitkomt.

Er is overigens een grootste daling op te merken op het gebied van jonge wagens. De daling van diefstal van jonge auto’s bedraagt maar liefst 14 procent. Er kan voor een deel een verklaring voor worden gevonden, want de nieuwere auto’s beschikken veelal over een goed alarmsysteem, zodat het lastiger is om een dergelijke wagen ongezien te stelen. De cijfers laten overigens ook zien dat het voor het dievengilde steeds moeilijker wordt om nieuwe auto’s te stelen. De aandacht wordt dan ook verlegd naar de groep wagens die een leeftijd tussen 4 en 8 jaar hebben. Het is namelijk opvallend dat er in deze categorie geen sprake is van een daling, maar van een stijging van het aantal autodiefstallen met 16 procent. Qua percentage is er van de gestolen auto’s 37,4 procent teruggevonden. Nieuwere auto’s worden vaak verzekerd met een allrisk verzekering en dat betekent dat er bij diefstal een schadevergoeding wordt uitgekeerd vanuit de autoverzekering.