Vergelijken

Claims autoverzekering door diefstal onderdelen neemt toe

  • Gepubliceerd op 13-01-2016

Met betrekking tot claims op de autoverzekering komen er steeds meer situaties, waarin er sprake is van diefstal van onderdelen van de auto. Het gaat daarbij niet alleen om bijvoorbeeld airbags of navigatiesystemen, maar ook om het stuur en wielen. Eerst waren de dealers vaak het doelwit, waarbij dieven zich specifiek richtten op het stelen van auto-onderdelen, maar tegenwoordig zijn particulieren ook steeds vaker de klos. Als er naar de totale schade wordt gekeken van onderdelen die van wagens worden gestolen, dan geldt dat er een bedrag mee gepaard gaat van 300 tot 400 miljoen euro op jaarbasis.

Het komt voor dat bestuurders in de ochtend nietsvermoedend in de auto stappen om naar het werk te gaan en er dan achter komen dat het stuur bijvoorbeeld uit de auto is gestolen. Stichting Verzekeraars Bestrijden Voertuigcriminaliteit, BOVAG en verzekeraar Bovemij zien dat de diefstal van onderdelen van wagens sterk aan het toenemen is. Het lijkt erop alsof de diefstal in golven gaat, waarbij het soms een tijdje rustig is en dan in één keer weer explosief toeneemt. Het komt voor dat wagens op een professionele wijze en met militaire precisie volledig worden gestript. Doordat autobedrijven steeds betere maatregelen nemen om diefstal te voorkomen, heeft het dievengilde zich nu ook gericht op particulieren, waarbij vooral de Vinex-wijken populair zijn.

BOVAG stelt dat er in Nederland sprake is van bendes die rondtrekken en de onderdelen in Oost-Europa te koop aan bieden. Het is lastig om deze bendes aan te pakken die vaak maar een dag actief zijn om in een nacht onderdelen te stelen van wel tachtig auto’s om daarna de grens over te gaan. Bij een autodealer kan er daardoor in een enkele nacht schade ontstaan die oploopt tot honderdduizenden euro’s.