Vergelijken

Schade door gladheid en autoverzekering

  • Gepubliceerd op 06-01-2016

Het dagelijkse leven is de afgelopen dagen vooral in het noorden van Nederland ontwricht door de gladheid die veroorzaakt wordt door ijzel. De gladheid heeft niet alleen tot gevolg dat het druk is op de afdelingen voor spoedeisende hulp in het ziekenhuis, maar ook voor drukte bij de verzekeringsmaatschappijen doordat er meer ongelukken met auto’s gebeuren. Er wordt in deze dagen dan ook vaker een beroep gedaan op de autoverzekering in verband met schade door gladheid.

Door de gladheid en ijzel wordt al afgeraden om de weg op te gaan, maar mensen die er toch met de auto op uit moeten, zullen extra voorzichtig moeten rijden. De kans op het verliezen van controle over de auto is groot, waardoor er glijpartijen kunnen ontstaan met vooral blikschade als gevolg. De blikschade die aan de auto ontstaat door gladheid en ijzel is niet altijd te verhalen via de autoverzekering. Het is namelijk afhankelijk van het type autoverzekering of er sprake is van een vergoeding van de schade. Indien er sprake is van een allrisk autoverzekering kan er met succes een beroep op de verzekering worden gedaan en wordt de schade vergoed. Dat is echter niet het geval indien er slechts een WA verzekering is afgesloten. In dat geval zal de eigenaar van de auto zelf moeten opdraaien voor de schade aan de auto die door gladheid is ontstaan. Mocht de eigen auto geparkeerd hebben gestaan en een ander is er tegenaan gegleden met de auto, dan wordt er vanuit de WA verzekering van de veroorzaker een vergoeding toegekend.