Vergelijken

Zwarte doos en volgen rijgedrag voor autoverzekering

  • Gepubliceerd op 09-03-2016

Het rijgedrag van autobestuurders kan al invloed hebben op de premie van de autoverzekering en die invloed wordt nog groter als er een zogenoemde zwarte doos in de auto wordt geïnstalleerd. Het komt erop neer dat goed rijgedrag van bestuurders wordt beloond door een korting op de premie van de autoverzekering te geven. Er zijn steeds meer verzekeraars die graag zien dat auto’s van verzekerden van een zwarte doos worden voorzien, waarin data opgeslagen wordt om zo het rijgedrag van de bestuurders te kunnen volgen. In vliegtuigen is er standaard een black box aanwezig om de oorzaak van een ongeluk te kunnen ontdekken. De technologische ontwikkelingen  hebben ervoor gezorgd dat het tegenwoordig eenvoudiger en betaalbaarder is geworden om de zwarte doos ook in voertuigen te installeren.

Verzekerden kunnen voordeel hebben als het rijgedrag wordt gevolgd en er een korting op de premie van de autoverzekering wordt ontvangen. De privacy wordt dan echter wel voor een groot deel ingeleverd. Verzekeraars richten zich met het verzamelen van data vooral op het analyseren van het rijgedrag, maar slechts een klein aantal verzekeraars heeft via een onderzoek van Capgemini laten weten ook bereid te zijn de informatie te gebruiken om de klanttevredenheid te verbeteren. Dat is slechts bij 12 procent een prioriteit als er van big data gebruik wordt gemaakt. De winstgevendheid wordt namelijk belangrijker geacht. Overigens zijn er al verzekeraars die goed rijgedrag belonen. Zo biedt Allsecur een autoverzekering aan via een derde partij in de vorm van een pay how you drive autoverzekering.