Vergelijken

Zelfrijdende auto vormt uitdaging voor autoverzekering

  • Gepubliceerd op 20-04-2016

Er zijn steeds meer ontwikkelingen gaande ten aanzien van de zelfrijdende auto, waar meerdere bedrijven mee bezig zijn om deze de weg op te krijgen. De auto’s bestaan al en er worden ook al proeven mee gedaan op de openbare weg, maar voor de consument zijn deze wagens nog niet beschikbaar. Dat zal in de toekomst uiteraard wel het geval zijn en dat zal dan de uitdaging vormen ten aanzien van de autoverzekering. De bestuurder speelt bij de huidige autoverzekering een belangrijke rol met betrekking tot de aansprakelijkheid, maar bij een zelfrijdende wagen is er geen sprake meer van een bestuurder.

Er zal dan ook anders vormgegeven dienen te worden aan de inhoud van de autoverzekering en onlangs hebben vijftig specialisten op dit gebied daarover hun licht laten schijnen. In de toekomst zal er namelijk een autoverzekering moeten komen die gericht is op de zelfsturende auto. De technologische ontwikkelingen zullen daarbij ook een rol gaan spelen op het gebied van onder meer de mogelijkheid van het automatisch aanbieden van pechhulp. De toegang tot data is een belangrijk aspect voor de verzekeraars net als de veiligheid van het gebruik van data.

Het duurt nog even voordat de zelfrijdende wagens voor het grote publiek beschikbaar wordt gesteld, maar de ontwikkelingen kunnen snel gaan. Verzekeraars zijn er dan ook mee bezig om de autoverzekering voor zelfrijdende auto’s anders vorm te gaan geven. Het aspect van aansprakelijkheid zal daarbij een belangrijke rol gaan spelen. Nu is de bestuurder nog aansprakelijk, maar dat zal straks anders zijn.