Vergelijken

Premie autoverzekering hoger voor zwarte auto

  • Gepubliceerd op 13-04-2016

Een eigenaar van een zwarte auto betaalt meer premie voor de autoverzekering in vergelijking met iemand die een rode auto in het bezit heeft. Verzekeraars hebben daar een simpele verklaring voor, want het blijkt dat er bij een zwarte auto sprake is van een hoger risico op diefstal of schade. De Consumentenbond vindt dit maar een vreemde voorstelling van zaken en is op onderzoek uitgegaan om na te gaan of de kleur van de auto invloed heeft op de premie van de autoverzekering. De rode auto leek in eerste instantie duurder te zijn, want daarover verschenen meerdere verhalen. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat het duurder is om een zwarte auto te verzekeren. Er kan zelfs tot tien procent verschil ontstaan ten aanzien van de te betalen premie. Dat kan op jaarbasis al snel 100 euro meer aan premie zijn.

Overigens is het wel zo dat er tussen verzekeraars verschillen zijn. Zo zijn automobilisten met een zwarte auto bij Reaal, maar ook bij Zelf en bij Route Mobiel duurder uit dan als er sprake is van een auto in een andere kleur. Er is in het onderzoek door Consumentenbond gekeken naar vier verschillende typen auto’s in uiteenlopende prijsklassen en kleuren. De verschillen in premie zijn uitsluitend toe te wijzen aan het verschil in kleur, waarbij de zwarte auto als voorbeeld is genomen en vervolgens is vergeleken met de premies voor autoverzekeringen voor een witte, paarse, groene, blauwe, rode en gele auto. Een groene auto blijkt voor de autoverzekering het voordeligst te zijn als het gaat om een beperkt casco polis.