Vergelijken

Premie autoverzekering omhoog geschoten

  • Gepubliceerd op 08-06-2016

In de afgelopen maanden is er sprake geweest van een explosieve stijging van de premie van autoverzekeringen, waarbij vooral jongeren de dupe blijken te zijn. Deze groep betaalt aanzienlijk meer premie in vergelijking met een jaar geleden. Als er gekeken wordt naar de WA-autoverzekering dan is de premie nu 20 procent in vergelijking met de maand december van het afgelopen jaar. Dat kost ongeveer 90 euro per jaar extra. De beperkt cascoverzekering is 15 procent duurder geworden en voor de allrisk autoverzekering geldt dat er een stijging is waargenomen in de prijs van 9 procent.

Jongeren betalen dit jaar ongeveer 170 euro meer aan premie voor de autoverzekering in vergelijking met een jaar eerder. Verbond van Verzekeraars is een brancheorganisatie en heeft laten weten dat de stijging van de premie als onvermijdelijk kan worden beschouwd. In 2014 hebben de verzekeraars bijvoorbeeld 300 miljoen euro meer aan schadevergoedingen betaald dan er is binnengekomen aan premie.

Doordat er sprake is van een enorm concurrentie geldt dat de premies van autoverzekering in feite te laag zijn geweest. De Nederlandsche Bank heeft al eerder een waarschuwing doen uitgaan, want de kans bestaat dat verzekeraars in de financiële problemen komen als er sprake is van verlies op autoverzekeringen. Er werd dan ook aangedrongen op het nemen van maatregelen en die lijken nu genomen te zijn met het stijgen van de premies voor autoverzekeringen. Met de stijging van de premies is het in elk geval aan te raden om voor het afsluiten van een verzekering voor de auto een goede vergelijking te maken.