Vergelijken

Schade door hagelstenen en dekking autoverzekering

  • Gepubliceerd op 06-07-2016

Het is afgelopen week behoorlijk tekeer gegaan in Nederland voor wat betreft de hagelstenen die uit de hemel naar beneden kwamen en voor flink wat overlast en schade hebben gezorgd. Als er hagelstenen zo groot als pingpongballen uit de lucht komen vallen en op auto´s terechtkomen, dan zorgt dat voor inslagen in het dak van de auto, maar bijvoorbeeld ook voor inslagen in de zijkanten of op de motorkap. De hagelstenen kunnen zo flink wat deuken veroorzaken en er is dan vanzelfsprekend sprake van schade, die helaas niet altijd verhaald kan worden via de autoverzekering.

De dekking van schade die door hagelstenen ontstaat, is namelijk afhankelijk van het type autoverzekering dat is afgesloten. Wie een WA-autoverzekering heeft afgesloten, vist helaas achter het net en zal moeten leven met de deukjes die de hagelstenen in de auto hebben veroorzaakt. De autobezitters die een beperkt casco autoverzekering of allrisk verzekering hebben afgesloten, kunnen wel een beroep doen op de autoverzekering als er door hagelstenen schade is veroorzaakt aan de auto. Beide typen verzekeringen bieden namelijk dekking voor onder meer natuurschade en stormschade. De hagelschade wordt in dit geval dan ook vergoed.

In Nederland komt het gelukkig niet heel vaak voor dat er geheel onverwachts enorme hagelbollen naar beneden vallen, maar in het buitenland, zoals in Frankrijk en Spanje wordt dit fenomeen wel vaker gezien. Wie bijvoorbeeld met de auto en caravan op vakantie gaat naar een van deze landen kan met dubbele schade door hagelstenen te maken krijgen, waarbij niet alleen de auto, maar ook de caravan beschadigd kan worden.