Vergelijken

Gebruik dashcam en autoverzekering

  • Gepubliceerd op 03-08-2016

Er zijn steeds meer automobilisten in Nederland die gebruikmaken van een dashcam in de auto en het gebruik ervan kan bij het ontstaan van eventuele schade aan de auto ook van pas komen bij het claimen van schade via de autoverzekering. Een dashcam is een compacte minicamera die op het dashboard kan worden geplaatst of aan de voorruit van de wagen kan worden bevestigd.

Als er gereden wordt met de auto kan de dashcam alle beelden opnemen die waargenomen worden door de camera. Als er sprake is van een aanrijding met een andere auto en er is schade ontstaan, dan is het gebruikelijk om de schade via de autoverzekering te claimen. Er kunnen foto’s gemaakt worden als bewijs en beide partijen kunnen een schadeverklaring invullen. Het is echter nog beter als er sprake is van filmbeelden, waarop te zien is hoe de schade is ontstaan. De camerabeelden kunnen als bewijs dienen en aan de verzekeraar worden overhandigd. Dat is ook handig als er bijvoorbeeld geen getuigen in de buurt zijn geweest, want de filmbeelden tonen rechtstreeks aan wat er zich heeft voorgedaan op het moment dat de schade is ontstaan. De kans op een schadevergoeding wordt daarmee uiteraard groter, want  de beelden spreken daarin voor zich.

Als er gebruik wordt gemaakt van een dashcam in de auto dan is het aan te raden om met een aantal aspecten rekening te houden. Het moet bijvoorbeeld niet zo zijn dat de camera het zicht belemmerd op de weg en de omgeving. In een aantal landen is het overigens niet toegestaan om van een dashcam gebruik te maken, zoals in Portugal, Oostenrijk en Luxemburg.