Vergelijken

Extra kosten met verborgen karakter bij autoverzekering

  • Gepubliceerd op 16-11-2016

Er is een onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat erbij een autoverzekering sprake kan zijn van extra kosten. De extra verborgen kosten kunnen zich al voordoen bij het afsluiten van een autoverzekering. Er kunnen bijvoorbeeld ook extra kosten in rekening worden gebracht indien er sprake is van een verlening van de verzekeringspolis. Of als er sprake is van het doorgeven van een wijziging in het adres of kenteken. Zelfs als de autoverzekering wordt beëindigd, bestaat de mogelijkheid dat de consument met extra kosten geconfronteerd wordt.

Het onderzoek is overigens uitgevoerd door Pricewise. Op basis van de resultaten van het onderzoek wordt gesteld dat voor het transparant maken van de kosten deze in een premiebedrag opgenomen moeten worden. Het is namelijk niet meer van deze tijd om extra kosten in rekening te brengen als er zich een wijziging in de autoverzekering voordoet.

Overigens heeft Erik Ronnes als Kamerlid van het CDA zich over deze kwestie geboden en Kamervragen gesteld in verband met de extra kosten die bij een autoverzekering in rekening gebracht kunnen worden. De extra kosten kunnen op jaarbasis tot enkele tientallen euro´s oplopen en dat is niet meer van deze tijd en zelfs onnodig. Ronnes heeft minister Dijsselbloem van Financiën de vraag voorgelegd of deze zich kan vinden in de conclusie van het onderzoek dat is uitgevoerd.

De verborgen kosten voor de autoverzekering bestaan onder meer uit poliskosten, prolongatiekosten, wijzigingskosten en royementskosten. Er is geen enkele transparantie in verhouding tot de premie van de autoverzekering als deze verborgen kosten extra in rekening worden gebracht.