Vergelijken

Aansprakelijkheid via autoverzekering bij schade door gladheid

  • Gepubliceerd op 18-01-2017

In de eerste maand van het nieuwe jaar zijn er al weer heel wat ongelukken ontstaan door gladheid op de weg. De aansprakelijkheid via de autoverzekering bij schade door gladheid maakt dat de schade vergoed kan worden. Het is namelijk wettelijk verplicht dat eigenaren van auto’s een WA autoverzekering afsluiten. Als er dan schade door gladheid ontstaat, waarbij de auto van een derde beschadigd raakt dan kan de schade op basis van de wettelijke aansprakelijkheid geclaimd worden.

Schade die aan andermans auto wordt toegebracht, is namelijk verzekerd met een WA dekking. Het is echter niet zo dat daarmee de schade die aan de eigen auto door eigen toedoen is toegebracht ook wordt gedekt. Bij een eenzijdig ongeval door gladheid, waarbij de auto tegen een boom aan glijdt, is er dan ook geen sprake van een vergoeding van de schade op basis van de WA dekking. Een uitgebreidere dekking kan dan wel uitkomst bieden, want bij een allrisk verzekering is er wel sprake van een vergoeding van de schade die door eigen toedoen is ontstaan.

Net als de bij de WA dekking is een beperkt casco autoverzekering evenmin afdoende als het gaat om de vergoeding van schade door gladheid aan de eigen auto. Indien de schade door toedoen van een ander ontstaat dan geldt weer dat de aansprakelijkheid bij die bestuurder ligt en kan er vanuit de WA autoverzekering van de ander een vergoeding plaatsvinden van de schade die is ontstaan. Bij gladheid op de weg is het altijd aan te raden om goed uit te kijken en rekening te houden met een eventueel weeralarm.