Vergelijken

Meer claims autoverzekering door toename diefstal airbags

  • Gepubliceerd op 17-05-2017

De diefstal van airbags en navigatiesystemen uit auto’s is toegenomen en daardoor is er sprake van meer claims op de autoverzekering. De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit heeft een onderzoek uitgevoerd, waaruit naar voren is gekomen dat er sprake is van een toename van diefstallen van airbags en navigatiesystemen. De stijging komt naar verwachting uit tussen 5 en 10 procent, maar de exacte cijfers zijn op dit moment nog niet bekend. Het is voor iedereen een vervelende situatie als er wat uit de eigen auto wordt gestolen. Het gaat bij airbags en navigatiesystemen vaak om onderdelen die ingebouwd zijn. Bij een diefstal is er dan ook vaak sprake van extra schade.

De schade en diefstal kan geclaimd worden op de autoverzekering als deze situaties gedekt worden in de polis. Bij een WA autoverzekering is dat bijvoorbeeld niet het geval. Schade aan de auto door inbraak wordt wel vergoed bij een beperkt casco polis of allrisk verzekering. Of de diefstal van de airbags en navigatiesysteem wordt vergoed, hangt af of deze zijn ingebouwd in de auto. Als het gaat om accessoires die later zijn ingebouwd, kunnen deze wel meeverzekerd zijn. Bij inbouw door de fabriek is er doorgaans wel sprake van dekking. Het is echter altijd aan te raden om de polis erop na te lezen bij het indienen van een claim. De voorwaarden voor de autoverzekering en dekking kunnen namelijk verschillen. Airbags en navigatiesystemen zijn populair bij het dievengilde en verkopen de onderdelen vaak in het buitenland of bouwen deze zelf in auto’s in.