Vergelijken

Vaker sturing bij schadeclaim autoverzekering

  • Gepubliceerd op 03-05-2017

Bij het claimen van schade op de autoverzekering wordt steeds vaker gestuurd door de verzekeraars, waarbij verzekerden naar gecontracteerde schadeherstelbedrijven verwezen worden. In 2016 is dat bij 88 procent gebeurt en zes jaar geleden bedroeg dat percentage nog 74 procent. Verzekerden die een beperkt casco autoverzekering of een allriskverzekering hebben, geldt dat er recht bestaat op vergoeding van de schade aan de eigen auto indien er sprake is geweest van bijvoorbeeld een ongeval.

Vaak volgt er een volledige vergoeding van de geleden schade als de verzekerde ervoor kiest om naar een schadeherstelbedrijf te gaan dat een contract heeft met de verzekeraar. Verzekerden die daar niet voor kiezen, betalen vaker een hogere eigen risico en soms wordt er in dergelijke situaties geen vergoeding gegeven voor de geleden schade. Ruim een kwart van de verzekerden betaalt een lager eigen risico indien de keuze wordt gemaakt om naar een gecontracteerd schadeherstelbedrijf te gaan voor reparatie van de wagen.

Het verschil in het bedrag van het eigen risico kan aardig ver oplopen bij de keuze tussen schadeherstelbedrijven die wel een contract hebben met de verzekeraar en de bedrijven die dat niet hebben. Zo kan het eigen risico daarin variëren van een bedrag van 67,50 euro bij de keuze voor een gecontracteerd bedrijf en een bedrag van 650 euro aan eigen risico voor een bedrijf dat niet gecontracteerd is door de verzekeraar. Er zijn ook verzekerden die helemaal niets hoeven te betalen als de keuze gemaakt wordt voor een herstelbedrijf dat een overeenkomst heeft met de verzekeraar.