Vergelijken

Bescherming voor consumenten in EU met autoverzekering

  • Gepubliceerd op 02-08-2017

De Europese Commissie heeft als doel om slachtoffers als gevolg van een verkeersongeluk in de EU een betere bescherming te bieden met betrekking tot de autoverzekering. Er zijn namelijk in meerdere landen verschillende regels als het gaat om het afhandelen van een ongeluk met de auto in het buitenland. Door de verschillen weet de consument niet goed waar deze aan toe is en daar moet natuurlijk verandering in komen. Iedereen die met de auto op pad gaat in de EU kan te maken krijgen met een ongeluk. In dat geval moeten er duidelijk regens zijn ten aanzien van de compensatie mechanismen. Het is al een lange tijd geleden dat de richtlijn op het gebied van autoverzekeringen is aangepast.

Dat is namelijk voor het laatst gebeurd in 2009. Er wordt dan ook achtergelopen ten aanzien van de ontwikkelingen in de markt, waarbij er onder meer aan de zelfrijdende auto’s kan worden gedacht. Met betrekking tot de bescherming voor consumenten gaat de Europese Commissie graag nog een stapje verder op het gebied van autoverzekeringen. Zo is het de bedoeling dat er een betere bescherming wordt geboden tegen risico’s zoals een faillissement van een verzekeraar of voor het niet mee laten wegen van schadevrije jaren die in een ander land zijn opgebouwd. Om tot een betere bescherming van de consumenten te komen, is het nu eerst de bedoeling dat de Europese Commissie een consultatieronde gaat houden bij organisaties en bij burgers. In oktober wordt dan een nieuwe richtlijn verwacht met een betere bescherming.

.