Vergelijken

Autoverzekering duur voor senioren

  • Gepubliceerd op 06-09-2017

De premie van de autoverzekering is onder meer afhankelijk van de leeftijd en dat merken de oudere senioren zeker in de portemonnee. Er zijn overigens zelfs verzekeraars die niet eens de moeite nemen om ouderen een autoverzekering te laten afsluiten vanwege het vermeende hogere risico op schade. Personen die de leeftijd van 80 jaar al hebben bereikt of gepasseerd zijn, betalen vaak de helft meer dan personen die nog niet toe zijn aan het pensioen. Naast dat senioren vaak duurder uit zijn met het afsluiten van een autoverzekering geldt dit eveneens voor jongeren. Deze groep loopt ook potentieel meer risico op schade en daar moet wat tegenover staan in de vorm van een hogere premie.

Dat er verzekeraars zijn die geen ouderen accepteren voor de autoverzekering vindt de woordvoerder van het Verbond voor Verzekeraars hun goed recht. Verzekeraars hebben altijd de vrijheid om consumenten wel of niet voor de verzekering te accepteren. Daarnaast zijn er voldoende verzekeraars die ouderen wel accepteren als het gaat om het afsluiten van een autoverzekering. Er is een grote groep senioren die prima deelneemt aan het verkeer en geen schade rijdt. In dat geval is er doorgaans sprake van een groot aantal schadevrije jaren. Als er sprake is van een groot aantal schadevrije jaren dan wordt er soms wel een no claimkorting geboden van 70 tot 80 procent op de premie. Als er dan naar de kale premie voor de autoverzekering voor ouderen wordt gekeken, kan dat enigszins een vertekend beeld geven. Verder kunnen ook senioren profiteren van bijvoorbeeld rijstijlpolissen.