Vergelijken

Afleiding in auto vaak reden voor schadeclaim autoverzekering

  • Gepubliceerd op 02-05-2018

Er zijn allerlei redenen die de basis vormen voor het ontstaan van schade en het daarop volgend indienen van schadeclaims op de autoverzekering. Allsecur heeft onderzocht dat afleiding tijdens deelname aan het verkeer in de auto vaak de oorzaak is voor schade aan de auto. Het kan dan gaan om afleiding in de vorm van communiceren met de bijrijder of het bedienen van apparatuur en bellen met de smartphone. Een Amerikaans onderzoek heeft laten zien dat er in 68% van de gevallen waarin een ongeluk is ontstaan met de auto de bestuurder vlak daarvoor werd afgeleid. Allsecur is een autoverzekeraar die dit jaar het jubileum van 10 jaar viert en heeft in een overzicht de meest geclaimde schades vermeld de autoverzekering. Op de eerste plaats staat ruitschade gevolgd door kop-staartbotsing.

Braakschade neemt de derde positie in en op de vierde plek staat schade vermeld die veroorzaakt is door het rijden tegen een stilstaand object. Op de vijfde plaats staat parkeerschade vermeld. Dat er veel parkeerschade is en dat er tegen stilstaande objecten gereden wordt, is op zich opmerkelijk als er gekeken wordt naar alle hulpmiddelen waarover de auto’s tegenwoordig beschikken. Bijvoorbeeld de parkeerhulp, maar ook Adaptive Cruise Control en Lane Departure System. Deze onderdelen en andere elektronische snufjes zorgen ervoor dat het gemiddelde schadebedrag van de schadeclaims op de autoverzekering overigens omhoog is gegaan. Herstel valt duurder uit omdat er vaak technische onderdelen vervangen moeten worden. Overigens is het aantal ruitschades wel minder aan het worden, maar nemen de kosten voor herstel hier ook toe.