Vergelijken

Grote stijging claims autoverzekering door brand

  • Gepubliceerd op 21-11-2018

In de eerste drie kwartalen van dit jaar zijn er meer claims van de autoverzekering binnengekomen door branden. Dat komt doordat er in deze periode ongeveer drieduizend auto’s in de brand zijn gegaan. Een groot aantal van deze autobranden is het gevolg van moedwillige opzet. Het grote aantal is zelfs het grootste in de afgelopen vijf jaren dat zich op het gebied van autobranden heeft voorgedaan. Het Verbond van Verzekeraars heeft zorgen geuit en komt met een aantal adviezen.

Een advies luidt bijvoorbeeld dat autobezitters de auto het beste in de buurt van een lantaarnpaal kunnen parkeren. Een pyromaan heeft het niet zo op licht als deze plannen heeft om een brand te veroorzaken. Overigens zijn er ook een aantal claims van de autoverzekering, waarbij de autobrand is ontstaan door toedoen van criminelen. Bijvoorbeeld om sporen door de brand uit te wissen. Het komt volgens het Verbond van Verzekeraars maar weinig voor dat er branden ontstaan in een auto als gevolg van een technisch mankement.

Het grootste aantal autobranden heeft zich voorgedaan in de provincie Zuid-Holland. Daar werden er 522 genoteerd en in de provincie Noord-Brabant kwam het aantal uit op 476. In de provincie Groningen heeft overigens de grootste stijging plaatsgevonden. Hier was er een toename van 34% van het aantal autobranden. 70% van de auto’s blijkt op basis van de autoverzekering een dekking te hebben tegen brand. In dat geval is er sprake van een allrisk autoverzekering of WA plus cascodekking. De autobezitters met alleen een WA autoverzekering komen er slecht van af en krijgen geen vergoeding.