Vergelijken

Premie autoverzekering voor jongeren enorm hoog

  • Gepubliceerd op 05-12-2018

De premie van de autoverzekering voor wettelijke aansprakelijkheid is met tientallen procenten gestegen in de afgelopen jaren. De gemiddelde premie is daarmee tot het hoogste punt ooit gestegen. Automobilisten betalen dus al meer, maar voor jongeren is de premie helemaal op de top beland. Independer heeft een vergelijkingsanalyse gemaakt en daaruit blijkt dat een bestuurder van 18 jaar maandelijks 147 euro kwijt is. Automoibilisten die een jaar ouder zijn, betalen voor de premie autoverzekering gemiddeld een bedrag van 135 euro per maand. Dat er over de hele linie sprake is van een stijging van de kosten komt doordat de voertuigen duurdere schades hebben. Daarnaast is het aantal letselschades toegenomen. Een ander punt van de stijging is dat verzekeraars de middelen hebben om de individuele risico’s te bepalen.

Het risicoprofiel verschilt per groep verzekerden en jongeren vormen voor verzekeraars een groter risico. Dat komt door de beperkte rijervaring van jongeren en het gegeven dat er geen schadevrije jaren zijn. Ook is bekend dat jongere automobilisten geneigd zijn om net even wat meer risico in het verkeer te nemen. Dit zijn allemaal factoren die de hoogte van de premie van de autoverzekering voor jongeren bepalen. Een schadevrij jaar levert overigens wel direct een korting op. De hoogte van deze korting varieert per verzekeraar. Is er sprake van schade dan heeft dat meteen ook weer gevolgen, want daarmee gaan vijf schadevrije jaren verloren. Dan is er sprake van een minsituatie en is de premie weer hoger. Naast jongeren vormen overigens ook ouderen boven 76 jaar voor verzekeraars een risicogroep. De schades zijn dan echter wel vaak kleiner.