Vergelijken

Premieverhoging autoverzekering Zekur leidt tot klachten

  • Gepubliceerd op 02-01-2019

Er is bij de consumenten die een autoverzekering hebben bij Zekur wat onrust ontstaan. Meerdere verzekerden hebben online hun ongenoegen geuit over de aankondiging van de premieverhoging van de autoverzekering. Het bericht is vlak voor kerst bij de verzekerden binnengekomen. De premieverhogingen variëren. Bijvoorbeeld een premie van 19 euro die ineens een verhoging krijgt naar 42 euro. Of een premie autoverzekering van 60 euro naar een bedrag van 82 euro. In beide situaties geven de verzekerden aan geen schade te hebben gereden. Een ander persoon laat weten een premieverhoging te hebben gekregen van maar liefst 34 euro. Voor degene die met een premieverhoging te maken kregen was het lastig contact te krijgen met Zekur. Telefonisch was de verzekeraar slecht bereikbaar met lange wachttijden volgens de verzekerden.

Daarnaast werd er aangegeven dat het ook lang duurt voordat mail wordt beantwoord. De premieverhoging voor de autoverzekeringen hebben onder meer te maken met hogere schadekosten voor herstel van auto’s. Ook de letselschadeclaims zijn toegenomen. Er is daarbij geen vast percentage voor de stijging gehanteerd vanwege de reden dat er meerdere factoren van invloed zijn. Veel klanten kregen drie werkdagen voor de ingangsdatum van de nieuwe premie pas bericht. Aangezien het bericht in de periode van de feestdagen is gekomen, zijn veel verzekerden daar niet echt alert op. Bij een eenzijdige premiewijziging hebben verzekerden het recht om de verzekering op te zeggen. Het is tot nu toe onbekend hoeveel verzekerden daar gebruik van gaan maken. Het is bij een forse premiestijging wel interessant om over te stappen naar een andere autoverzekeraar.