Vergelijken

Vergoeding autoverzekering bij schade door gladheid

  • Gepubliceerd op 06-02-2019

Er zijn alweer een aantal winterse periodes geweest zo in het begin van het jaar. Ineens zien de automobilisten zich dan geconfronteerd met gladheid op de weg. Op gladde wegen gebeuren altijd ongelukken met auto’s. De verzekeraars hebben het in deze winterse periodes dan ook extra druk met het afhandelen van schade op de autoverzekering. Wie schade lijdt door gladheid op de weg met ongelukken tot gevolg komt niet altijd voor schadevergoeding in aanmerking. Bijvoorbeeld een automobilist die alleen een WA-verzekering heeft en door gladheid in de sloot belandt. Als er geen andere partij bij is betrokken die tegen de auto is gebotst, krijgt de automobilist geen schade uitgekeerd. Dat is anders als een achteropkomende autobestuurder met de eigen auto tegen de voorligger aanrijdt.

Dan heeft de voorligger wel recht op schadevergoeding vanuit de WA-verzekering van de andere automobilist. Het is bij gladheid in het verkeer natuurlijk belangrijk om altijd voorzichtig te rijden. Of bij extreme gladheid niet de auto te pakken en ermee te gaan rijden. Er zijn ook autoverzekeringen met een uitgebreidere dekking die wel schade vergoeden. Dat is bijvoorbeeld het geval met een allrisk autoverzekering. Indien een automobilist dan door eigen toedoen of vanwege gladheid ergens tegenaan botst, is er wel sprake van recht op een schadevergoeding. Gooit er iemand met sneeuwballen tegen de auto en ontstaat daardoor schade? Bij een casco dekking of allrisk dekking komt deze schade voor vergoeding in aanmerking. Bij alleen een WA-verzekering dient de sneeuwballengooier aansprakelijk te worden gesteld voor het vergoeden van de schade.