Vergelijken

Auto inbraken en claims autoverzekering

  • Gepubliceerd op 06-03-2019

Er zijn in 2018 ongeveer vijfenvijftigduizend inbraken in auto’s gepleegd en een deel van de schade claimen de slachtoffers op de autoverzekering. Nu is het zo dat losse spullen die waardevol zijn en gestolen worden uit de auto niet standaard onder de dekking van de autoverzekering vallen. Naast de schade van de gestolen spullen is het ook zo dat er vaak braakschade is ontstaan. Deze braakschade komt wel voor een vergoeding in aanmerking als er sprake is van een uitgebreide autoverzekering. De WA verzekering dekt de schade in elk geval niet. Verder is het zo dat accessoires die vast in de auto zitten welk voor een schadevergoeding in aanmerking komen. Bijvoorbeeld als het gaat om fabrieksaccessoires in de vorm van ingebouwde navigatiesystemen, airbags en autovelgen.

Zijn er op een later tijdstip accessoires aangebracht? Dan geldt dat de autoverzekeraars mogelijk aanvullende eisen stellen, zoals een extra dekking voor accessoires. Er is veel variatie in de dekking en de premies voor het verzekeren van extra accessoires. Bovendien is het zo dat de maximale vergoeding bij diefstal of auto inbraak ook nog eens sterk verschilt. Op dagelijkse basis vinden er bijna 150 inbraken plaats in auto’s. Ook is het zo dat er voor iedere vijf keer dat er sprake is van inbraak in een auto er een autodiefstal plaatsvindt. Behalve in Utrecht en Limburg, want daar vinden twee autodiefstallen plaats voor elke vijf inbraken in auto’s. De meest gestolen goederen zijn onder meer ingebouwde navigatiesystemen, radio’s, losse waardevolle spullen en auto-onderdelen als koplampen, velgen en airbags.