Vergelijken

Schadevrije jaren autoverzekering niet voor leaserijders

  • Gepubliceerd op 17-04-2019

Er zijn veel leaserijders die schadevrij rijden, maar daar later niet de vruchten van plukken bij het afsluiten van een autoverzekering. Bij het leasen van een auto betaalt de leasemaatschappij de premie voor de autoverzekering. Het is echter zo dat de leasemaatschappijen geen registratie bijhouden van de schadevrije jaren van hun leaserijders. Automobilisten die zelf een autoverzekering hebben afgesloten vanwege het bezit van een auto profiteren van schadevrije jaren. Dat voordeel lopen de leaserijders over het algemeen mis. Op het moment dat leaserijders zelf een auto gaan kopen en een autoverzekering afsluiten, is er geen voordeel van schadevrije jaren. Dat betekent dat de verzekeraar een veel hogere premie rekent voor het afsluiten van een autoverzekering.

Zelfs als een leaserijder 5 jaar of 10 jaar geen schade heeft gereden, is er doorgaans geen sprake van toepassing van schadevrije jaren. Alle verzekeraars geven door hoeveel schadevrije jaren er zijn opgebouwd in het verleden. Deze gegevens komen in de Roy-data database te staan. Het grootste deel van de leasemaatschappijen heeft geen connectie met deze database. Dat betekent dus dat de leaserijders van die leasebedrijven pech hebben. De Consumentenbond heeft ontdekt dat van de 45 leasebedrijven er maar 5 zijn die informatie doorgeven aan Roy-data. Dat er niet meer leasemaatschappijen zijn die de gegevens doorgeven, komt doordat het geld kost. Leaserijders dienen zelf bij de leasemaatschappij een verklaring op te vragen met het aantal schadevrije jaren. Dan is een deel van de verzekeraars in elk geval wel bereid om een korting toe te passen.