Vergelijken

Premie autoverzekering stijgt fors in 2023

  • Gepubliceerd op 14-04-2023
Premie autoverzekering stijgt fors in 2023

Je bent dit jaar als autobezitter meer premie kwijt voor je autoverzekering. De verzekeraars verhogen de premie namelijk fors. Dit was natuurlijk te verwachten, want alles is duurder geworden. De verzekeraars zijn wat dat betreft niet achtergebleven en hebben de premies omhoog gedaan. Dit betekent ook dat het de moeite waard is om aan de slag te gaan met het vergelijken van premies voor autoverzekeringen. Op deze manier valt er mogelijk nog een besparing uit te halen.

Premie autoverzekering ruim 10% hoger

De verwachte gemiddelde stijging van de premie voor een autoverzekering ligt rond de 10%. Dat is een grote stijging van bijna € 100 per jaar als je kijkt naar de gemiddelde kosten. In 2022 bedroeg de gemiddelde autoverzekeringspremie € 821 en in 2023 neemt dat gemiddelde toe naar € 920. De gemiddelde stijging van een beperkt casco autoverzekering laat de premie in 2023 toenemen met maar liefst € 65. Het afgelopen jaar kwamen de gemiddelde kosten nog uit op € 663 en dit jaar op € 728 als gemiddelde premie. 

Duurdere autoverzekering door inflatie

De belangrijkste reden dat de premie van een autoverzekering in 2023 stijgt, is te danken aan de inflatie. Het inflatiepercentage is enorm toegenomen in vergelijking met voorgaande jaren. Alles wordt daarom duurder, niet alleen de boodschappen, maar ook prijzen van abonnementen en de premies van verzekeringen. Inflatie is echter niet de enige reden van de stijging. 

Hogere energiekosten

Garagebedrijven die schade aan auto’s herstellen, hebben ook te maken met stijgende kosten. Deze verbruiken onder meer veel energie bij herstel van lakschade, want de auto komt dan in een droogcabine te staan. Hierdoor droogt de lak sneller. De energiekosten zijn echter gestegen en daardoor ook de kosten voor schadeherstelbedrijven. Dit vertaalt zich eveneens in een hogere premie van de autoverzekering. 

Stijging algemene kosten

Er zijn verder natuurlijk nog andere kosten die eveneens toenemen. Deze variëren van een stijging in de kosten voor personeel tot auto-onderdelen die duurder zijn. Bovendien is er steeds meer geavanceerde apparatuur in voertuigen aanwezig. Dit zorgt er eveneens voor dat de prijs stijgt, bijvoorbeeld als het nodig is om na een schadegeval sensoren in bumpers te kalibreren.

Ingangsdatum hogere premie autoverzekering

De ingangsdatum van een hogere premie voor de autoverzekering verschilt per verzekerde. Het is gebruikelijk om de premie aan te passen op het moment dat er sprake is van verlenging van de polis. Daarom krijgt de ene autobezitter eerder te maken met een premiestijging dan de andere autobezitter. 

Op zoek naar goedkopere opties

In elk geval biedt de stijgende premie voor iedereen die een auto heeft aanleiding om eens te kijken naar goedkopere opties. De verzekeraars voeren namelijk niet allemaal dezelfde stijging door. Misschien dat je nu goedkoop uit bent, maar zorgt de stijging ervoor dat een andere verzekeraar uiteindelijk goedkoper blijkt te zijn.

Autoverzekering aanpassen

De stijging van de kosten van een autoverzekering is eveneens aanleiding om eens te kijken naar de huidige dekking. Er zijn consumenten die al jarenlang een allrisk autoverzekering hebben, maar voordeliger uit zijn met een beperkt casco verzekering. Zo zijn er ook consumenten die een beperkt casco autoverzekering hebben, maar gelet op de leeftijd van de auto prima kunnen overstappen naar een WA autoverzekering. Het aanpassen van de dekking van de autoverzekering scheelt uiteraard ook in de kosten.

Zo wordt de premie van de autoverzekering bepaald

Naast de jaarlijkse stijging van de premie van de autoverzekering zijn er een aantal vaste factoren die de kosten bepalen. Het soort dekking speelt daarin een grote rol, maar ook de leeftijd van de auto net als het gewicht en de dagwaarde of cataloguswaarde. Ook de beveiligingsklasse van het voertuig heeft invloed op de kosten. Dit geldt eveneens voor het aantal kilometers en aanwezigheid van accessoires. Verder geldt dat de woonplaats of zelfs de postcode invloed heeft op de premie van een autoverzekering.

Lagere premie

De premie valt overigens lager uit als het aantal schadevrije jaren toeneemt. In aanvulling daarop geldt uiteraard dat er goedkope en duurdere autoverzekeraars zijn. Een eerste stap is dan het maken van een vergelijking om de kostenstijging binnen de perken te houden.