Vergelijken

Schade door hagel en dekking autoverzekering

  • Gepubliceerd op 03-08-2023
Schade door hagel en dekking autoverzekering

Er zijn ieder jaar wel zware stormen in Europa die al dan niet gepaard gaan met hevige regenval. Het komt ook voor dat het tijdens een zware storm gaat hagelen. Dit was onlangs in Noord-Italië het geval met hagelstenen die de grootte hadden van tennisballen. Deze hagelstenen hebben grote schade aangericht aan tenten, caravans en aan auto’s. De beelden van deuken in autodaken en kapotte autoruiten zijn overal te zien geweest. Een ramp voor de toeristen met een grote schadepost als de auto door hagel is getroffen. Bovendien dekt de autoverzekering niet standaard alle schade die door hagel is ontstaan.

Geen dekking hagelschade bij WA-verzekering

De vakantiegangers met hagelschade aan de auto die alleen een WA-verzekering hebben, krijgen geen dekking. Je bent met deze dekking voor wettelijke aansprakelijkheid verzekerd, maar niet voor schade die aan de eigen auto ontstaat. Ook niet in situaties, waarin er sprake is van extreme weersomstandigheden. 

Auto’s total loss

Er zijn meerdere auto’s die door de hagelregen zoveel schade hebben opgelopen dat deze total loss zijn verklaard. Vakantiegangers met alleen een WA-verzekering en total loss verklaarde auto dragen zelf de financiële gevolgen van deze schade. In Noord-Italië, zoals rond het Gardameer zijn er door Nederlandse toeristen door de hagelbuien al extreem veel schademeldingen geweest. De wachttijden liepen dan ook tot grote hoogte op, omdat iedereen op hetzelfde moment contact opnam met verzekeraars en alarmcentrales.

Beperkt casco of allrisk verzekering

Het is natuurlijk een ramp als je met de auto op vakantie bent en de verschrikkelijke storm met hagelstenen je auto heeft vernield. De financiële schade aan de auto met kapotte ruiten of inslagen in het dak en op de motorkap valt echter wel veelal wel onder de dekking van een allrisk autoverzekering of beperkt cascoverzekering. Dat verkleint in ieder geval het financiële leed, afgezien van dat de vakantie er natuurlijk door is verpest. Toch is het ook opletten bij een beperkt casco of allrisk autoverzekering. De voorwaarden van deze dekking variëren namelijk per verzekeraar, zoals een eigen risico.

Eigen risico bij hagelschade

Er zijn autoverzekeraars die standaard een eigen risico hanteren, zoals bij schade door hagel. Het is vaak wel mogelijk om het eigen risico af te kopen, maar daar betaal je dan wel een hogere premie voor. Daarnaast is het mogelijk om een autoverzekering af te sluiten bij een verzekeraar die voor hagelschade geen eigen risico hanteert. Bij schade aan de auto door storm zonder hagel kan het zo zijn dat verzekeraars specifieke voorwaarden hanteren. 

Heeft je auto bijvoorbeeld geen schade door hagel, maar door een vallende tak? Het kan zijn dat er pas vanaf een bepaalde windkracht sprake is van vergoeding van schade door de storm zonder hagel. Let dus op de voorwaarden als je een autoverzekering afsluit. Overigens telt dit soort schade niet mee voor het vaststellen van de schadevrije jaren. Het is dan ook een voordeel dat de opgebouwde korting op de premie hierdoor verdwijnt.

Maak foto’s

Indien de dekking van de autoverzekering schade door hagel vergoedt, dan is het aan te raden om foto’s te maken. Op het moment dat er sprake is van een hagelbui is het eveneens aan te bevelen om foto’s te maken van de hagelstenen die op de auto of grond vallen. Op deze manier is het voor de verzekeraar gemakkelijk om na te gaan wat de omvang van de hagelstenen is geweest. 

Melden bij verzekeraar

Na het constateren van schade door hagel is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met de verzekeraar. Dan is het snel duidelijk of je voor een vergoeding van de schade in aanmerking komt. De verzekeraar biedt bovendien hulp om vervolgstappen te ondernemen. Zo kan je met een kapotte voorruit niet meer rijden en is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te laten repareren.