Vergelijken

Jonge bestuurders vaker betrokken bij aanrijdingen

  • Gepubliceerd op 05-09-2023
Jonge bestuurders vaker betrokken bij aanrijdingen

Er is een onderzoek uitgevoerd door Univé, waaruit blijkt dat jonge bestuurders vaker bij aanrijdingen betrokken zijn. Het gaat om jongeren in de leeftijd tot 24 jaar. De cijfers laten zien dat het voornamelijk jonge mannen zijn die vaker een aanrijding veroorzaken. De jongvolwassenen zijn ruim tweemaal zo vaak bij dit soort schadegevallen betrokken. Het onderzoek geeft weer dat ongeveer 2,2% van de bestuurders met een autoverzekering bij Univé een aanrijding veroorzaakt. Onder jongvolwassen stijgt dit percentage echter naar 5%. Het is dan ook niet vreemd dat jongeren meer premie betalen voor een autoverzekering dan ouderen.

Minder ervaring, meer risico

Jongeren tot 24 jaar hebben als bestuurder minder rijervaring. Dit zorgt er onder meer voor dat het nog lastig is om situaties in het verkeer goed in te schatten. Bovendien is het zo dat jongeren onbewust vaker risico’s nemen in het verkeer. Jongeren zijn vaak geneigd om meer op basis van impulsiviteit te handelen. De controle over de impulsen zich bij jongvolwassenen nog minder goed gevormd heeft in vergelijking met volwassenen. Verder is bekend dat mannen die tot de jongvolwassenen behoren vaker geneigd zijn om meer risico te nemen ten opzichte van vrouwen in dezelfde leeftijdsgroep. In het verkeer kan het echter zo zijn dat het nemen van mee risico en impulsiever reageren gevaarlijke verkeerssituaties oplevert.

Rijgedrag en korting op premie autoverzekering

Er is een applicatie (Veilig op Weg) die autoverzekerden de gelegenheid biedt om een korting te krijgen op de premie van de autoverzekering. Dit aan de hand van het rijgedrag. Hier zijn ook cijfers van en daaruit blijkt dat mannen tot en met 24 jaar niet goed scoren. Het blijkt dat bijna 9% geen voldoende haalt voor het rijgedrag. Bij vrouwen haalt maar 1,2% geen voldoende voor het rijgedrag. 

Slecht rijgedrag

Een verklaring voor de cijfers van het onderzoek van Univé is dat er voor slecht rijgedrag verschillende redenen zijn aan te wijzen. Een belangrijke reden is dat een deel van de jonge automobilisten vaker te snel rijdt. Een andere factor voor slecht rijgedrag is afleiding achter het stuur. Ook het niet goed anticiperen op situaties in het verkeer verhoogt het risico op aanrijdingen en ongelukken. 

De cijfers geven aan dat ruim 11% van de jongvolwassenen geen voldoende scoort op snelheid. Bij automobilisten vanaf 65 jaar ligt dit percentage op nog geen 3%. Dit is ongeveer vier keer zo weinig. Ruim 12% van de jonge bestuurders laat een onrustig rijgedrag zien bij standaard handelingen. Bijvoorbeeld bij het afremmen, maar ook bij het insturen in een bocht of bij het optrekken. 

Rijvaardigheidstraining: beloning met no-claimkorting

Univé is als autoverzekeraar begonnen met het stimuleren van trainingen op het gebied van rijvaardigheid. De verzekerden die deelnemen aan de rijvaardigheidstrainingen krijgen daar een beloning voor, namelijk twee meer treden voor de no-claimkorting. Daarnaast leren de deelnemers natuurlijk ook allerlei rijvaardigheden extra aan. Bijvoorbeeld het rijden door een berm of het afremmen als de weg natgeregend is. Door deze extra rijvaardigheden aan te leren, krijgen jongvolwassenen meer bewustzijn over de risico’s in het verkeer.

Hogere premie autoverzekering voor jongeren

De premie van de autoverzekering is onder meer afhankelijk van het risico op het veroorzaken van ongevallen of schade. Dit is ook een reden dat jongvolwassenen een hogere premie voor de autoverzekering betalen dan volwassen bestuurders. Overigens mogen de verzekeraars geen onderscheid maken tussen mannen en vrouwen. Bestuurders tot een leeftijd van 24 jaar worden door de autoverzekeraars als jongere gezien. Daarnaast zijn er nog autoverzekeraars die een extra leeftijdsgroep hanteren, namelijk 24 tot 27 jaar. Daarom is het altijd aan te raden om een vergelijking te maken tussen verzekeraars als je als jongere een autoverzekering wilt afsluiten.

Ook zorgen om zzp chauffeurs in bestelbus

Veilig Verkeer Nederland maakt zich zorgen om zzp chauffeurs in bestelbussen en dan vooral om het weggedrag. Bestelauto’s vormen op zich al een groter risico in het verkeer en zijn volgens VVN vaker bij ongelukken betrokken. Het gaat dan onder meer om frontale aanrijdingen zonder dat er sprake is van inhalen. Of om een botsing met een stilstaande auto. Uit de cijfers van SWOV (verkeerswetenschappelijk instituut) blijkt bovendien dat er bij 12,5% van de schadegevallen een bestelbus betrokken is.