Vergelijken

Premie autoverzekering stijgt exorbitant voor jongeren

  • Gepubliceerd op 09-10-2023
Premie autoverzekering stijgt exorbitant voor jongeren

Het is voor jonge autobezitters schrikken nu de premie van de autoverzekering voor deze groep exorbitant is gestegen. Jongeren in de leeftijd van 18 tot 24 jaar betalen bijna een kwart meer voor de autoverzekering dan een jaar geleden. Dat is een exorbitante prijsverhoging die niet te vergelijken is met de premiestijging voor automobilisten van 24 jaar en ouder. Het blijkt dat de premie voor jonge autorijders zelfs drie keer zoveel is gestegen dan de premie van oudere bestuurders.

In 2 jaar tijd 313 euro meer premie

Twee jaar geleden betaalden jonge verzekerden een premie voor de autoverzekering die 313 euro lager ligt dan nu. Er is omgerekend sprake van een stijging van meer dan 22% en dat is overdreven hoog te noemen. Een jongere tot 24 jaar betaalt voor het verzekeren van de eigen auto tegenwoordig iedere maand een bedrag van 152 euro. Op jaarbasis komt deze maandelijkse betaling uit op een bedrag van meer dan 1.700 euro. Het hangt overigens ook van de woonlocatie af van de jongere. Uit cijfers van Independer blijkt dat jongeren in Overijssel gemiddeld 21,4% meer betalen dan twee jaar geleden. Deze stijging ligt dus net iets onder de gemiddelde totale stijging van 22,5%.

Verschil is groot

Het verschil tussen wat jongeren voor de autoverzekering betalen en ouderen voor het verzekeren van de auto is groot. Een 65-plusser betaalt per jaar een bedrag van bijna 1.110 euro minder dan een jongere tot 24 jaar. De premiestijging onder de groep ouderen is wat dat betreft minder fors geweest en is beperkt gebleven tot een stijging van 7,4%. Dat is een groot verschil met de stijging van ruim 22% voor de premie die jongeren nu betalen. Het is wel zo dat jongeren altijd al meer moeten betalen dan ouderen voor de autoverzekering. Alleen nu is het verschil wel heel erg groot. 

Jongeren betalen het meest in Zuid-Holland

Jongeren die in Zuid-Holland wonen en in een eigen auto rijden, betalen de hoogste premie voor de autoverzekering. De gemiddelde premie komt daar per jaar uit op een bedrag van 1.945 euro. Dat is toch 244 euro meer dan het gemiddelde jaarbedrag voor jongeren dat uitkomt op 1.701 euro. In de grote steden in de randstad liggen de premies overigens gemiddeld ook hoger voor autobezitters van 24 jaar en ouder. Dit heeft te maken met een hoger risico op ongelukken en diefstal. 

Jongeren betalen minder in Friesland

Jongeren betalen fors minder aan premie voor de autoverzekering als zij in Friesland wonen. De gemiddelde premie komt hier per jaar uit op een bedrag van 1.267 euro en dat is omgerekend een bedrag van ruim 105 euro per maand. In Overijssel betalen jonge bestuurders net weer wat meer, want hier komt de jaarpremie voor een autoverzekering uit op 1.535 euro, in Friesland ligt de premie een kwart lager dan de gemiddelde landelijke premie voor jongeren en in Overijssel komt de premie 10% lager uit dan het gemiddelde in het land.

Autoverzekeringen jongeren vergelijken

De exorbitante stijging van de premie autoverzekering voor jongeren maakt duidelijk dat het extra belangrijk is om een goede verzekeraar uit te kiezen. Een verzekeraar waar jongeren nog de mogelijkheid hebben om de auto in relatieve zin nog voordelig te verzekeren. Daarom is het aan te raden voor jongeren om autoverzekeringen met elkaar te vergelijken. Kijk naar de hoogte van de premie, maar ook naar andere voorwaarden, zoals de service en naar extra dekkingen. De voordeligste autoverzekering voor jongeren is een WA-autoverzekering. Deze is geschikt om af te sluiten als de auto al wat ouder is. Bij jongere, maar geen nieuwe wagens biedt een beperkte casco dekking uitkomt. Jongeren die een nieuwe auto kopen, kunnen een vergelijking maken tussen allrisk autoverzekeringen.