Vergelijken

Nieuwjaarscheck voor overstappen van autoverzekering

  • Gepubliceerd op 15-11-2023
Nieuwjaarscheck voor overstappen van autoverzekering

Het is heel gebruikelijk om eenmaal per jaar alle vaste uitgaven eens onder de loep te nemen. Zo tegen het einde van het jaar is dat een prima moment. Je bent dan misschien al bezig met het vergelijken verzekeringen voor de zorg. Dan is het ideaal om meteen door te pakken en te kijken of overstappen van autoverzekering gunstig is in 2024. Neem je geen moeite om te kijken of overstappen naar een andere autoverzekeraar loont, dan laat je mogelijk geld liggen. Het gevolg is dat je dan in 2024 te veel geld betaalt voor je autoverzekering. Kijk daarom of overstappen van autoverzekering voordelen biedt en regel het direct. Maak daarbij gebruik van onderstaande de tips en volg het stappenplan.

Maak een vergelijking

Het overstappen van een autoverzekering begint natuurlijk bij maken van een vergelijking tussen premies, voorwaarden en serviceniveau. Bepaal wat je belangrijk vindt bij een autoverzekering, zoals de allerlaagste premie, polisvoorwaarden of de service. De premies zijn gemakkelijk met elkaar te vergelijken. Ben je geïnteresseerd in alle voorwaarden dan is het van belang om deze afzonderlijk door te nemen. Hecht je waarde aan een uitstekende service dan kijk je onder meer naar beoordelingen over de autoverzekering van andere verzekerden. De premies van autoverzekeringen zijn altijd online te berekenen met een tool van de autoverzekeraars. Zo weet je precies wat de premie is voor het afsluiten van een nieuwe autoverzekering in 2024.

Hoe werkt het overstappen van autoverzekering?

Het overstappen van autoverzekering is net zo eenvoudig als het maken van een vergelijking. Je begint met het controleren van de opzegtermijn als eerste stap van het stappenplan om daarna de vergelijking te starten. Bekijk het volledige stappenplan voor het afsluiten van een nieuwe autoverzekering hieronder.

1. Check de opzegtermijn van de huidige autoverzekering

In de meeste situaties is de opzegtermijn van de autoverzekering een maand. Dit is doorgaans het geval, als de periode van de eerste contractduur (veelal 1 jaar) ten einde is gekomen. Controleer dus even op deze flexibele opzegtermijn al van toepassing is op jouw autoverzekering. Overigens zijn er meerdere verzekeraars die zelfs een opzegging per dag hanteren. Nadat je deze informatie hebt gecheckt, weet je of het mogelijk is om voor 2024 over te stappen van autoverzekering. Zeg de autoverzekering nog niet direct op, want het is wel belangrijk dat je bij de nieuwe verzekeraard wordt geaccepteerd. Het is overigens altijd toegestaan om de autoverzekering per direct op te zeggen als er sprake is van een tussentijdse verhoging van de premie of verandering van polisvoorwaarden.

2. Vergelijk autoverzekeringen en kies voor de beste deal

Deze tweede stap heb je wellicht al gezet of deels uitgevoerd door het overzicht met laagste premies te bekijken. Het is nu belangrijk om aan de hand van je kenteken en overige gegevens een persoonlijke berekening uit te voeren. Op deze manier is het mogelijk om bij de beste deal uit te komen en een nieuwe autoverzekering af te sluiten. Ben je geaccepteerd door je nieuwe verzekeraar met de keuze voor jouw ideale autoverzekering? In dat geval is de ingangsdatum bekend en ga je verder naar de volgende stap.

3. Huidige autoverzekering opzeggen

Bij het online afsluiten van een autoverzekering krijg je per email al snel bericht van de verzekeraar over de bevestiging. Zodra deze bevestiging binnen is gekomen, kan je de huidige autoverzekering opzeggen.

Overstappen autoverzekering en schadevrije jaren

Het aantal opgebouwde schadevrije jaren hoeft het overstappen van autoverzekering in 2024 niet in de weg te staan. Alle schadevrije jaren gaan namelijk mee naar de nieuwe autoverzekeraar. Je huidige autoverzekeraar zorgt voor het doorgeven van het aantal schadevrije jaren aan het systeem Roy-data. De nieuwe verzekeraar heeft toegang tot deze Nederlandse databank en ziet precies hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Deze gegevens worden automatisch in je verzekering verwerkt, zodat je daar zelf verder geen omkijken naar hebt.