Vergelijken

Komst van aparte autoverzekering voor elektrische wagens

  • Gepubliceerd op 09-01-2024
Komst van aparte autoverzekering voor elektrische wagens

De meerderheid van de verzekeraars die autoverzekeringen aanbieden, hebben nog geen aparte verzekering voor elektrische auto’s. Het is wel mogelijk om een elektrische auto te verzekeren, maar een echte e-verzekering was er nog niet. Daar is nu veranderingen in gekomen, want RTL Z meldt dat ZLM de eerste autoverzekeraar is, die een speciale autoverzekering voor elektrische wagens lanceert. Een bijzonder kenmerk van deze e-autoverzekering is dat deze ook dekking biedt voor pechhulp. Dat lijkt niet spectaculair, maar is dat wel, want de pechhulp is ook in te schakelen als er sprake is van een lege accu onderweg.

E-autoverzekering

De reden dat ZLM met een speciale e-autoverzekering komt, is omdat er steeds meer particulieren overstappen naar een elektrische auto. Het was tot voor kort vooral populair onder zakelijke rijders om in een elektrische wagen te rijden, maar dat is nu veranderd. De pechhulp bij een lege accu maakt onderdeel uit van de dekking van de verzekering voor de elektrische auto. Dit betekent dat als particulieren straks langs de kant van de weg staan met een lege accu de gelegenheid krijgen een beroep te doen op de pechhulp. 

Snel bijladen

Een lege accu is een probleem dat snel is op te lossen. Er hoeft alleen maar een medewerker van de pechhulp langs te komen om de accu van de auto weer snel op te laden. Na het bijladen in korte tijd is het mogelijk om al snel weer een afstand van tien kilometer af te leggen. Dit is in principe voldoen om met de deels opgeladen accu bij een laadpunt uit te komen.

Beperkte actieradius

Een groot nadeel van elektrisch rijden, is dat er nog altijd sprake is van een beperkte actieradius. Daarbij zijn er nog altijd veel rijders verrast als de accu leeg is. De actieradius staat wat dat betreft niet onder alle omstandigheden vast. Het is heel goed mogelijk dat de weersomstandigheden ervoor zorgen dat de accu sneller leeg raakt. Hierdoor daalt de actieradius. Het is bijvoorbeeld bekend dat koude weersomstandigheden een negatief effect hebben op de actieradius. De accu is bij winterse temperaturen, zoals onder het vriespunt, veel sneller leeg dan bij een graad of 18. 

Vooruitlopen op de toekomst

Overigens heeft ZLM nu weliswaar een primeur met de lancering van een e-autoverzekering, maar gaat het tot nog toe hooguit om 5.000 auto’s op het totaal aantal verzekerden. ZLM speelt met de komst van de elektrische autoverzekering dan ook alvast in op de toekomst. Het staat toch haast vast dat de opkomst van elektrische wagens onder particulieren niet meer te stuiten is.

Premie elektrische autoverzekering

Er is eerder in het afgelopen jaar een onderzoek uitgevoerd naar de premies van autoverzekeringen voor brandstofauto’s en elektrische auto’s, Daar is uit naar voren gekomen dat de premie voor het verzekeren van een elektrische auto gemiddeld 16% hoger ligt. Per maand wees dit op een verschil van 12,50 euro en per jaar op 150 euro. De verzekeraars hebben laten weten dat de schadelast voor elektrische wagens niet te vergelijken is met die van brandstofauto’s. Dit heeft onder meer te maken met de specialistische vakkennis van monteurs om reparaties uit te voeren. 

Vervangen accu is duur

Verder geldt dat het vervangen van een accu in een elektrische auto een grote kostenpost is. De bedragen lopen daarbij op tot meer dan 4.500 euro bij een dergelijke schadepost. Een andere verklaring voor de hogere premie van elektrische auto’s is dat het gewicht doorgaans hoger ligt. Dit zorgt ervoor dat het risico op zwaarder letsel of schade toeneemt bij een ongeval met personen. Bij het berekenen van de premie speelt de waarde van de wagen bovendien een belangrijke rol. De gemiddelde prijs van een elektrische wagen ligt nu nog altijd hoger dan die van brandstofwagens. Dit is ook een reden dat de premie voor het verzekeren van elektrische auto’s hoger uitkomt.

Wanneer volgt de concurrentie?

De grote verzekeraars houden de ontwikkelingen van de aparte verzekering voor elektrische auto’s vast en zeker nauwlettend in de gaten. De meeste grote verzekeraars hebben echter nog geen concrete plannen voor een speciale e-autoverzekering. Het is wat dat betreft ook helemaal niet nodig om een speciale verzekering voor een elektrische auto af te sluiten. De verzekeraars bieden een reguliere autoverzekering aan, die van toepassing is op zowel brandstofwagens als op elektrische auto’s. Bij pechhulp is een lege accu wat dat betreft ook al vaak inbegrepen. Dit geldt eveneens voor auto’s die op brandstof rijden en met een lege tank langs de kant van de weg stranden.