Vergelijken

Veel Nederlanders hebben verkeerde autoverzekering

  • Gepubliceerd op 05-03-2024
Veel Nederlanders hebben verkeerde autoverzekering

Weet jij of je wel de goede autoverzekering hebt afgesloten? Uit een onderzoek van Pricewise blijkt dat maar liefst 20% de verkeerde autoverzekering heeft. De resultaten van het onderzoek zijn gebaseerd op de in 2023 afgesloten autoverzekeringen. Het onderzoek laat zien dat 11% van de autobezitters een autoverzekering heeft, die te laag is ten opzichte van de autowaarde. 9% heeft een autoverzekering afgesloten met een te hoge waarde. De verschillen tussen premies van autoverzekeringen zijn afhankelijk van de dekking. Het is bijvoorbeeld onnodig om een allrisk verzekering te hebben als je auto 15 jaar oud is. Je betaalt dan te veel premie in verhouding tot de waarde van het voertuig.

Belang van juiste dekking voor autoverzekering

Het is bij het afsluiten van een autoverzekering belangrijk om rekening te houden met de juiste dekking. Een WA-autoverzekering is altijd verplicht, maar daarnaast zijn er mogelijkheden om een uitgebreidere dekking te nemen, zoals een beperkt casco verzekering of een allrisk autoverzekering. Des te uitgebreider de dekking des te meer premie de autobezitter betaalt. Het genoemde onderzoek laat zien dat 9% van de autobezitters met een voertuig van minimaal tien jaar oud een WA-verzekering plus een uitgebreidere dekking heeft gekozen. Het is echter aan te raden om bij een auto van tien jaar oud alleen een WA-verzekering te nemen. Dit omdat de verhouding tussen de premie van de autoverzekering en de voertuigwaarde niet meer in balans is.

Check je autoverzekering

Heb je in het verleden een nieuwe auto gekocht en een allrisk verzekering afgesloten? Houd dan de leeftijd van de auto in de gaten en check of je autoverzekering nog voldoet. Als je auto ouder is dan vijf jaar dan kan je de allrisk verzekering omzetten naar een WA-verzekering met beperkt casco dekking. Heb je de auto nog langer in je bezit en is deze al meer dan tien jaar oud, dan is het aan te raden om alleen een WA-verzekering te nemen. Het komt vaak voor dat autobezitters eenmaal aan het begin een keuze maken en nooit meer naar de autoverzekering omkijken. Check daarom elk jaar even of de dekking van de autoverzekering nog past bij de leeftijd van de auto en de voertuigwaarde.

WA-verzekering met lage premie

Bij auto’s van tien jaar en ouder is het niet meer nodig om een dure allrisk verzekering te hebben of een beperkt casco dekking. Ben je een autobezitter met een dure autoverzekering en is je voertuig ouder dan tien jaar, dan is het tijd om in actie te komen. Je hebt de mogelijkheid om je autoverzekering bij je huidige verzekeraar om te zetten naar een WA-verzekering. Of je maakt van de gelegenheid gebruik om autoverzekeringen te vergelijken. Op deze manier heb je de mogelijkheid om extra te besparen op de premie van de autoverzekering. Het loont namelijk vaak om over te stappen van verzekeraar. 

Grote verschillen in premie

Het is overigens voor iedere autobezitter aan te raden om eens per jaar naar de huidige autoverzekering te kijken. Ook als je wel goed zit met de dekking, is het mogelijk om bij een andere verzekeraar goedkoper uit te zijn. Het verschil in premie kan voor een allrisk verzekering wat dat betreft wel tot meer dan 200 euro oplopen. 

Wanneer is een uitgebreidere dekking bij een oudere auto wel interessant?

De stelregel is dat je een autoverzekering neemt, die bij de leeftijd van de auto past. Toch zijn er situaties denkbaar, waarin een uitgebreidere dekking niet zo onverstandig is. Bijvoorbeeld in de situatie dat je een groot aantal schadevrije jaren hebt opgebouwd. Dit levert een aanzienlijke korting op de premie op. Behoud je dan de uitgebreidere dekking, dan hoeft het verschil met een premie voor een lagere dekking niet eens zo groot te zijn. Het is dus belangrijk om te kijken naar de situatie die op jou van toepassing is. Daarbij is het in ieder geval niet verstandig om zondermeer te besluiten de duurste allrisk dekking te nemen. Je betaalt in de meeste gevallen dan echt te veel in verhouding tot de lage dagwaarde van je oude auto.