Vergelijken

Toename diefstal onderdelen van auto

  • Gepubliceerd op 15-04-2024
Toename diefstal onderdelen van auto

Het aantal auto’s stijgt in Nederland, maar ook de toename van diefstal van onderdelen van auto’s. De laatste cijfers van het CBS wijzen uit dat er begin dit jaar ongeveer 9,1 miljoen personenwagens geregistreerd waren. Dat is een stijging van 1,7% ten opzicht van 2023. Er is al een aantal jaren ook sprake van een stijging van diefstal van auto-onderdelen en daarmee stijgen ook de diefstalclaims voor de autoverzekering. In februari is er op een bedrijventerrein in Amersfoort nog een aanzienlijke hoeveelheid met gestolen onderdelen uit auto’s aangetroffen. 

Populaire auto-onderdelen onder dieven

Er zijn een aantal auto-onderdelen die in de smaak vallen bij het dievengilde, zoals nummerborden en navigatiesystemen. Het komt echter ook voor dat je op een ochtend in je auto wilt stappen en ineens ziet dat het stuur is verdwenen. Dat is twee jaar geleden meer dan duizend autobezitters in Nederland overkomen. Naast de losse onderdelen stelen dieven natuurlijk ook complete auto’s. Losse onderdelen van nieuwe auto’s zijn vooral populair, want deze zijn bij de verkoop door de dieven veel geld waard.

Diefstal van nummerborden

Het stelen van nummerborden is enorm populair en dat is niet zonder reden. Een gestolen nummerbord biedt onder criminelen namelijk uitkomst om bij het tanken de brandstof niet te betalen en gewoon weg te rijden. Ook maken de criminelen gebruik van gestolen nummerborden om criminele activiteiten uit te voeren. Bijvoorbeeld om een overval te plegen of voor andere strafbare activiteiten in te zetten. De criminelen hoeven ook niet bang te zijn dat er een boete op de deurmat valt bij een snelheidsovertreding. Die komt namelijk in de bus bij de oorspronkelijke eigenaar van het nummerbord. Elk jaar wordt er duizenden keren aangifte gedaan betreffende een gestolen nummerbord.

Diefstal van navigatiesystemen

Een navigatiesysteem is een gewild object onder de dieven die in auto’s inbreken en onderdelen stelen. Dit geldt eveneens voor boordcomputers net als voor multimedia-systemen. Dat deze systemen roofgoed zijn, komt onder meer door het gemak waarmee deze zijn te ontvreemden en het gemak waarmee deze zijn door te verkopen. Net als voor nummerborden geldt dat diefstal van navigatiesystemen en andere systemen duizenden keren per jaar voorkomt.

Diefstal van airbags

Een drietal jaar geleden werd er al vijfhonderd keer aangifte gedaan van diefstal van airbags uit de auto. Airbags zijn een van vele onderdelen van auto’s die door dieven gedemonteerd en meegenomen worden. Dit is natuurlijk een gevaarlijke situatie, want je bent als autorijder na de diefstal van de airbags niet meer beschermd bij een eventueel ongeluk. Bovendien heb je net als bij diefstal van andere onderdelen van de auto er veel rompslomp van. Het kost om aangifte te doen en je moet een claim indienen bij de autoverzekering.

Diefstal van spiegels en autolampen

Spiegels en verlichting van de auto blijven ook niet gespaard, want dieven demonteren deze om ze vervolgens in het illegale circuit te verkopen. Een gestolen lamp is wellicht niet de grootste kostenpost, maar het is altijd vervelend als je te maken krijgt met diefstal van auto-onderdelen. Heb je alleen maar een wa-autoverzekering dan draai je bovendien zelf voor de kosten op, want deze polis vergoedt diefstal van auto-onderdelen niet.

Diefstal van katalysator

De katalysator is eveneens een van de populaire onderdelen van auto’s om te stelen. De katalysator is geld waard, omdat deze onder meer uit edelmetalen bestaat en die leveren geld op. De katalysator is in de uitlaat aanwezig en bij diefstal zie je dan ook dat deze is verdwenen.

Schadevergoeding autoverzekering

Heb je te maken met diefstal van een onderdeel van je auto en heb je een uitgebreide autoverzekering? Dan is het belangrijk om aangifte te doen van de diefstal en contact op te nemen met de autoverzekering. Diefstal van auto-onderdelen valt onder de dekking van een beperkt casco autoverzekering en onder de dekking van een allrisk verzekering.

Voorkomen is beter

Het is natuurlijk altijd beter om daar waar mogelijk diefstal van auto-onderdelen te voorkomen. Daar zijn allerlei tips voor, variërend van parkeren op een lichte plaats tot het meenemen van losse systemen. Uiteraard helpt het ook om de auto van een alarm te voorzien. Verder zijn er zogenoemde breekbouten die je kan laten installeren om bijvoorbeeld diefstal van airbags en verlichting te voorkomen.