Vergelijken

Premies autoverzekeringen schieten omhoog

  • Gepubliceerd op 21-05-2024
Premies autoverzekeringen schieten omhoog

Het is een normale gang van zaken dat ieder jaar de premies van autoverzekering omhooggaan. Ook in 2024 stijgen de premies van de autoverzekeringen en dit jaar met een gemiddelde van 8%. Je bent als autobezitter dus duurder uit en daarom is er alle reden om te kijken of daarop te besparen valt. Dat is voor de meeste eigenaren van auto’s het geval, bijvoorbeeld door autoverzekeringen te vergelijken. Of door te kijken naar de dekking, want bij een toenemende leeftijd van de auto kan je vaak een minder uitgebreide dekking nemen. Overigens hebben meerdere verzekeraars al laten weten dat een stijging van de premie voor autoverzekeringen onontkoombaar is.

Autobezit wordt duurder

Niet alleen de premies van de autoverzekeringen maken het bezitten van een auto duurder, want er komen ook andere prijsstijgingen bij kijken. Bijvoorbeeld als er sprake is van een defect aan een auto of als er schade hersteld moet worden. De prijzen voor schadeherstel stijgen net als voor reparaties aan auto’s. De inflatie is debet aan de stijging van de tarieven, want nieuwe onderdelen zijn bijvoorbeeld duurder en de salarissen bij autogarages zijn ook gestegen. Daarnaast wordt het steeds duurder om auto’s te repareren als het gaat om geavanceerde elektronica bij de nieuwere auto’s. 

Check je dekking

Een manier om te besparen op de stijgende kosten van de premie van de autoverzekering is door je dekking te checken. Het is bijvoorbeeld heel goed mogelijk dat je auto inmiddels een leeftijd heeft, waarvoor een WA-verzekering voldoende is. Heb je in het verleden een allrisk verzekering of een beperkte casco-dekking voor je auto genomen? Kijk dan even naar de leeftijd van je auto en controleer of een lagere dekking voldoende is. Dit levert al een grote besparing op de kosten op die je kwijt bent voor de verzekering.

Houd rekening met schadevrije jaren

Het is soms op lange termijn goedkoper om kleine schades zelf te betalen in plaats van een beroep te doen op de autoverzekering. Bij een uitbetaling van schade door de verzekeraar kan je te maken krijgen met een negatief effect op je schadevrije jaren. Des te meer schadevrije jaren je hebt, des te meer korting je op de premie van de autoverzekering krijgt. 

Vergelijk verzekeraars

Heb je de dekking gecheckt, dan is het aan te raden om autoverzekeringen van verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. De kans is groot dat je onlangs een premieverhoging hebt gekregen en dan kan je die premie gebruiken om een vergelijking te maken bij andere verzekeraars. De premie is online vrijblijvend te berekenen en de vergelijking levert de meeste autobezitters de mogelijkheid op om weer voor een jaar kosten te besparen. 

Hoogte van de premie

De hoogte van de premie van autoverzekeringen verschilt per auto, is afhankelijk van het aantal schadevrije jaren, hangt af van de leeftijd van de verzekeringnemer en varieert ook nog eens per verzekeraar. Er zijn wat dat betreft allerlei factoren die gezamenlijk de hoogte van de premie bepalen. Ook de plek waar je woont, heeft invloed op de premie en in bepaalde gevallen soms extra veel invloed. Woon je bijvoorbeeld in een wijk of postcodegebied waar de laatste tijd veel autobranden zijn geweest? Dat verhoogt het risico voor de verzekeraar, die om deze reden een hogere premie in rekening brengt. Het gaat dan niet om een incident, maar om frequente schademeldingen aan auto’s uit een bepaald postcodegebied. Je kan dus net pech hebben als je in een specifiek gebied woont, waar de risico’s op schadeclaims voor verzekeraars hoger is. 

Verhuis je van de ene wijk in een stad naar een naastgelegen wijk, dan bestaat zelfs de kans dat je ineens een hogere premie moet betalen. Je kan je woonadres natuurlijk niet veranderen, maar het is goed om te weten dat verzekeraars nog wel verschillende premies berekenen. Ook in die zin is het verstandig om toch een vergelijking te maken tussen verzekeringspremies.