Vergelijken

Autodeuren populair onder dieven

  • Gepubliceerd op 18-06-2024
Autodeuren populair onder dieven

Het zal je maar gebeuren, dat je de deur uitloopt om met je auto naar het werk te gaan en je ziet dat de autodeuren gestolen zijn. Eerder waren andere auto-onderdelen al populair om te stelen, zoals navigatiesystemen net als airbags. Ook koplampen en buitenspiegels hebben lange tijd in de belangstelling gestaan van professionele bendes. Nu is het de beurt aan autodeuren. Het is al heel vervelend als je ziet dat er auto-onderdelen zijn gestolen, maar het is nog erger als je autoverzekering daar geen dekking voor biedt. 

Voorkeur voor autodeuren van bepaalde merken

Het blijkt dat autodeuren van bepaalde merken vooral in trek zijn bij het dievengilde. Het gaat onder meer om merken als Audi en VW van de VAG-groep. In de maand mei zijn er verschillende autobezitters geweest, die naar hun auto keken en zagen dat de portieren ontbraken. Dat overkwam onder meer een toerist uit Duitsland die tijdens het weekend van Pinksteren in Den Haag een auto zonder deuren zag staan. Ook een autobezitter in Voorschoten kreeg de schrik van haar leven toen ze zag dat niet alleen de portieren er niet meer waren, maar ook de complete motorkap was meegenomen. Dit nieuws stond in de Telegraaf net als het bericht dat een Audi in Rotterdam in een jaar tijd drie keer is gestript en er vijf keer autodeuren zijn losgehaald.

Professionele bende

Het zijn geen gelegenheidsdieven, de criminelen die autodeuren stelen. Het zijn namelijk gerichte acties van een professionele bende die alleen de portieren van de auto meeneemt. Ze laten bijvoorbeeld waardevolle spullen die zich in de auto bevinden vaak gewoon achter. Dat bleek onder meer toen de deuren van de auto op een industrieterrein in Den Haag geparkeerd stond. De eigenaar van de auto liet weten dat de zonnebril en de earpods bijvoorbeeld niet waren meegenomen, maar alleen de autodeuren. Dat autodeuren van de VAG-groep populair zijn, komt omdat het om gerichte acties gaat. Het lijkt alsof ze per merk een tijd op jacht gaan. Zo werden er in mei 2023 vooral veel motorkappen gestolen van het merk en model Peugeot 3008. 

Diefstal op bestelling

Navigatiesystemen zijn eveneens onderdelen die veel gestolen worden. Het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit liet aan de eerder genoemde krant weten dat er internationale organisaties achter zitten. Dat kan op Europees niveau zijn, maar ook wereldwijd aan de orde zijn. Een BMW uit China wordt bijvoorbeeld zonder navigatiesysteem geleverd en een bestelling voor een gestolen navigatiesysteem is dan snel geregeld. Het centrum ziet dan ook dat het spullen die hier gestolen zijn uiteindelijk terechtkomen in auto’s uit China.

Schade claimen bij verzekeraar

Autobezitters die een autoverzekering hebben met een dekking tegen diefstal, kunnen de geleden schade vergoed krijgen. Dit geldt bijvoorbeeld voor autoverzekeringen met een beperkt cascodekking en voor allrisk autoverzekeringen. Heb je een WA-verzekering dan heb je pech, want diefstal valt niet onder de strekking van deze autoverzekering. Het gaat bij deze gerichte vormen van diefstal vaak om auto’s waar wel een uitgebreidere verzekering op van toepassing is. Dat is dan weer een geluk bij een ongeluk, maar als autobezitter zit je wel opeens met een auto zonder deuren en als je pech hebt, ontbreken er meer auto-onderdelen.

Tips om diefstal te voorkomen

Het is om diefstal van auto-onderdelen te voorkomen, aan te raden om de auto van een extra alarm te voorzien. Indien de mogelijkheid bestaat, is het ideaal om de wagen binnen te parkeren en dan het liefst in een afsluitbare ruimte, zoals in een garage. Verder is het belangrijk om rekening te houden met de zogenoemde keyless entry. De dievenbende kan namelijk op afstand software hacken om zo gemakkelijk toegang te krijgen tot de auto. Dit geldt ook als de autokaart zich achter de voordeur bevindt. Stop daarom uit voorzorg de autosleutel in een metalen blikje.

Autoverzekering met diefstaldekking

Parkeer je de auto uit het zich en in een zogenoemd risicovol gebied, dan is het natuurlijk ook aan te raden om een autoverzekering met diefstaldekking af te sluiten. De premie is net even wat hoger dan van een WA-verzekering, maar je hebt in elk geval de gemoedsrust dat gestolen auto-onderdelen worden vergoed.