Als je als automobilist met alcohol op aan het rijden bent en je veroorzaakt schade, draai je daar zelf voor op. Dit is namelijk een uitsluitingsgrond in de dekking van de autoverzekering. Er zijn nu meerdere grote verzekeraars die appen tijdens het rijden eveneens als uitsluitingsgrond opnemen in de autoverzekering. Dit geldt ook voor ander telefoongebruik als je de smartphone in de hand hebt tijdens het rijden. Het niet-handsfree autorijden komt daarmee op dezelfde grond te staan als het achter het stuur rijden met drank op net als rijden onder invloed van drugs.
Polisvoorwaarden per 1 december aangepast
De vier grote autoverzekeraars die onder Achmea vallen hebben de polisvoorwaarden van de autoverzekering per 1 december 2024 aangepast. Het gaat hier om Centraal Beheer, Inshared, FBTO en Interpolis. Bij het afsluiten van een autoverzekering bij deze verzekeraars gelden voor nieuwe klanten eveneens de nieuwe polisvoorwaarden. De schade die door niet-handsfree telefoongebruik ontstaat, zoals door te appen tijdens het rijden, wordt bij deze verzekeraars niet meer vergoed.
Ook verantwoordelijk voor schade van tegenpartij
De uitsluitingsgrond geldt niet alleen voor schade die de automobilist zelf lijdt, maar gaat nog een stapje verder. Indien je als bestuurder van een auto door bijvoorbeeld te appen, niet oplet en schade veroorzaakt bij een ander, ben je daar ook verantwoordelijk voor te stellen. Je moet dan dus zowel de eigen schade betalen als de schade die je bij de tegenpartij hebt veroorzaakt. De andere partij krijgt de schade uiteraard van de verzekeraar vergoedt als er een ongeval is geweest, maar het punt is dat deze verzekeraar de schade op de veroorzaker kan verhalen.
Levensgevaarlijk telefoongebruik
Iedereen die achter het stuur zit en de telefoon niet-handsfree gebruikt, moet zich beseffen dat het tot levensgevaarlijke situaties kan leiden. Er zijn nog altijd te veel bestuurders die de telefoon in de hand houden tijdens het rijden om snel een app te sturen of door te bellen. Er is een rapport van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek) beschikbaar, waaruit blijkt dat 75% van verkeersdeelnemers de smartphone wel eens in de hand heeft tijdens het autorijden.
Schade kan oplopen tot in de miljoenen
Bestuurders moeten zich ervan bewust zijn dat de schade door een appje achter het stuur zomaar tot in de miljoenen kan oplopen. Er kan door een ongeluk bijvoorbeeld bij de andere partij letselschade ontstaan, zoals een whiplash. Dit zijn gevolgen waar de tegenpartij jarenlang problemen van kan ondervinden en dan loopt de schadeteller snel op. Dat is natuurlijk verschrikkelijk, maar als veroorzaker van het ongeval door telefoongebruik draait, de bestuurder voor de kosten op.
Financiële strop voor veroorzaker
Een schadepost van honderdduizenden euro’s als gevolg van blijvende arbeidsongeschiktheid kan bij de veroorzaker tot grote financiële problemen leiden. Indien de schade nog hoger uitvalt en oploopt tot in de miljoenen, kan de veroorzaker er zelf een levenslang financieel probleem aan overhouden. Naast de fysieke schade kan de veroorzaker bijvoorbeeld ook voor emotioneel leed aansprakelijk worden gesteld en daarvoor smartengeld ontvangen.
Bewijzen voor telefoongebruik
De verzekeraar kan de schade verhalen op de veroorzaker, maar dient uiteraard wel over de nodige bewijzen te beschikken. Bij het appen achter het stuur, is dat bijvoorbeeld aan te tonen door het tijdstip van het ongeluk en tijdstip van verzenden van een bericht. Ook een dashcam is in te zetten als bewijsmiddel net als de verklaring van getuigen of de informatie uit een politierapport.
Persoonlijk faillissement
Indien een verzekeraar je verantwoordelijk houdt voor een ongeluk als gevolg van appen achter het stuur, kan je zelfs met een persoonlijk faillissement te maken krijgen. De bestuurder die aansprakelijk is, kan eventueel een betalingsregeling met de verzekeraar overeenkomen. Het is ook mogelijk dat de verzekeraar er alles aan doet om het geld zo snel mogelijk te verhalen, waarbij er beslag op bezittingen wordt gelegd, zoals op een eigen woning.
Wettelijk verbod telefoongebruik achter het stuur
Het is natuurlijk al bij wet verboden om de telefoon achter het stuur in je hand te houden. Je kan dus ook aansprakelijk worden gehouden als dit niet specifiek in de polisvoorwaarden staat vermeld. De autoverzekeraars hebben dan bijvoorbeeld de mogelijkheid om de schade op de bestuurder te verhalen op basis van roekeloosheid of nalatigheid. Een aantal grote verzekeraars heeft er echter voor gekozen om niet-handsfree telefoongebruik als uitsluitingsgrond in de autoverzekering op te nemen.
Geschreven voor auto-verzekering.net door Moniek van der Velde op 10-12-2024