Alleen de allerbeste verzekeraars voor u!

Autoverzekeringen top 3

Alle verzekeraars

Zelfrijdende auto heeft invloed op autoverzekering

De toekomst zal er op de weg anders uitzien vanaf het moment dat de eerste zelfrijdende auto op pad gaat. Niet alleen de toekomst op de wegen zal veranderen, want ook op andere gebieden heeft de zelfrijdende auto invloed. Bijvoorbeeld op de autoverzekering.

Uit onderzoek is al gebleken dat een zelfrijdende auto veel minder schade zal veroorzaken. Er wordt aan de hand van het onderzoek verwacht dat er tussen 65 procent en 90 procent minder schadesituaties zullen ontstaan als er zelfrijdende auto’s op de weg komen. Als er minder schadegevallen komen, dan lopen de verzekeraars minder risico’s. Er zal dan ook sprake zijn van een verandering tussen de verhouding van de premie van de autoverzekering en het risico.

Het is goed mogelijk dat er sprake zal zijn van een daling van de premie van de autoverzekering als er zelfrijdende auto’s aan het verkeer deelnemen. Er wordt gesproken over een premiedaling tot wel 60 procent. Het risicoprofiel van de automobilist zal uiteraard ook gaan veranderen als deze niet meer zelf achter het stuur zit.

De toekomst zal een tweeledig beeld laten zien, waarbij er met betrekking tot de autoverzekering een onderscheid gemaakt zal worden ten aanzien van de zelfrijdende auto en de auto met bestuurder. In dat geval zal dat ook gevolgen hebben voor de schadeprocessen, want ook daarin zal onderscheid te zien zijn. Het duurt nog even voordat de eerste zelfrijdende auto’s massaal op de markt komen, maar dat er veranderingen aankomen op meerdere gebieden is in elk geval zeker te noemen.

 


Geschreven voor Auto-Verzkering.net op 06-08-2014

Centraal Beheer zet in op autoverzekering zelfrijdende auto

Centraal Beheer zet zich in op de markt voor het bieden van autoverzekeringen voor zelfrijdende elektrische auto’s en deelauto’s. Achmea heeft als moederbedrijf een contract gesloten met het bedrijf Amber in Eindhoven. Er wordt door dit bedrijf mobiliteit geboden, waarbij er zelf geen auto’s geleverd worden. De actieve inzet op de ontwikkeling van innovatieve producten is belangrijk voor de verzekeraar. Robert Otto heeft als lid van de Raad van Bestuur van Achmea laten weten dat de kans groot is dat de bestaande autoverzekering een andere vorm krijgt. Op dit moment worden er data gebruikt voor het vaststellen van de premies die later voor een deel niet meer relevant worden geacht. Er wordt in de toekomst met realtime data gewerkt in plaats van met statische data.

Het is voor alle verzekeraars uiteraard nog onduidelijk hoe de toekomst er met de zelfrijdende wagens er precies uit komt te zien. Voor deze verzekeraar is afwachten wat er gaat gebeuren geen optie. Het streven is namelijk om toonaangevend te zijn in deze branche. Daarom is er ook voor gekozen om actief te worden en onder meer met partners als het bedrijf Amber nieuwe mogelijkheden te verkennen en stappen te zetten. De zelfrijdende wagens van Amber die door de verzekeraar worden verzekerd rijden zonder bestuurder. Er is sprake van software in de wagens die realtime data bieden en op basis daarvan kan vooraf bekeken worden op welke locaties en op welke tijdstippen er een grote vraag naar zelfrijdende deelauto’s groot is. Vanaf 2021 gaat Amber de zelfrijdende elektrische deelauto produceren.

 


Geschreven voor Auto-Verzkering.net op 18-10-2017

Copyright - 2014 2017 Auto-verzekering.net Alle rechten voorbehouden
Veelgestelde vragen | Disclaimer | Contact