Vergelijken

Welke schade is niet gedekt?

  • Michael van SlotenGeschreven door Michael van Sloten
  • Laatst aangepast 06-03-2024
  • Gemiddelde leestijd: 3 minuten.

Als je schade hebt opgelopen, dan is dat niet altijd automatisch gedekt bij een autoverzekering. Er zijn namelijk situaties denkbaar, waarin de betreffende schade wordt uitgesloten van de dekking. De uitsluitingen kunnen expliciet zijn opgenomen in de polisvoorwaarden van de verzekeraar. Schade als gevolg van eigen toedoen is namelijk niet altijd gedekt bij elke type autoverzekering.

Heb je bijvoorbeeld geen rijbewijs en een ongeval veroorzaakt met de auto, dan hoeft de verzekeraar de schade niet te vergoeden. Kijk in elk geval altijd de polisvoorwaarden na, zodat je weet welke uitsluitingen de verzekeraar hanteert. Hieronder hebben wij een paar voorbeelden uit een verzekeringspolis gehaald.

Schade wordt niet altijd vergoed

Als je schade lijdt als gevolg van een van onderstaande situaties, zal de schade niet altijd voor een vergoeding aanmerking komen. Dit zijn een aantal voorbeelden, dit is per polis verschillend.

Rijden zonder geldig rijbewijs

Een vrij logische uitsluiting. Als je een auto bestuurd zonder geldig rijbewijs dan hoeft de verzekeraar geen schade uit te keren. Let hierbij erop dat dit ook een verlopen rijbewijs en bijvoorbeeld een in beslag genomen rijbewijs kan zijn.

Schade als gevolg van alcohol- of drugsgebruik

Bij een aanrijding of schade zal de politie vaak controleren of er drugs of alcohol in het spel is. Mocht dit zo zijn, dan hoeft de verzekeraar geen schade uit te keren. De beste regel is sowieso geen drugs maar ook geen alcohol als je nog moet rijden, ook niet een of twee glazen.

Bestuurder rijdt zonder toestemming van verzekerde in de auto

Dit kan bijvoorbeeld een (minderjarig) familielid zijn of iemand die de auto gestolen heeft. Wanneer deze schade veroorzaakt hoeft de verzekeraar dat niet uit te betalen aan de betreffende bestuurder.

Schade als gevolg van rijden op een circuit of streetracen.

Ga je wel eens naar een auto meeting waar mensen met getunede auto’s het tegen elkaar opnemen? Dit valt onder ‘streetracen’ en zal de verzekeraar niet dekken. Een circuit als de Nürburgring in Duitsland mag dan wel officieel een “openbare weg” zijn, dezer zal niet worden gedekt.

Opzettelijk veroorzaken van schade

Opzettelijk veroorzaken van schade is niet gedekt. Als je bijvoorbeeld in blinde woede tijdens een verkeersruzie schade maakt, dan zal dit niet gedekt worden.

Auto is 'verhuurd' aan een derde

Er zijn diverse websites waar je je auto te huur aan kunt bieden. Dit komt voor bij bijvoorbeeld luxere auto’s om deze te gebruiken als trouwauto maar ook voor mensen die zelf geen auto hebben. Let erop dat je hiervoor een speciale verzekering dient af te sluiten, de websites die dit aanbieden zoals Snappcar, kunnen hierbij helpen.

Passagiers worden tegen betaling vervoerd. Dit geldt niet voor bijvoorbeeld carpoolen.

Het zonder vergunning aanbieden van taxi diensten is niet verzekerd. Een officiële taxi heeft sowieso een andere verzekering dan de gemiddelde auto. Het rijden als “snorder”, oftewel een illegale taxi met gele kentekenplaten, is niet verzekerd bij schade aan de auto of de inzittenden.

Bij carpoolen waar eventueel kosten worden gedeeld is dit niet van toepassing, dit is vaak wel toegestaan.

Catastofe

Catastofe is een breed begrip wat voorkomt in vrijwel elke verzekeringspolis. Een voorbeeld is natuurramp, grote vliegtuigcrash, oorlog of bijvoorbeeld een atoomkernreactie. Een overstroming valt vaak wel onder de dekking. Schade aan slachtoffers is wel gedekt.

Schade aan derden

Schade aan derden (andere mensen) komt altijd voor een vergoeding in aanmerking. Slachtoffers genieten namelijk bescherming en daarom is een wettelijke aansprakelijkheid autoverzekering altijd verplicht. Veroorzaak jij een ongeval door met je auto tegen de fiets van de buurman te rijden, dan valt de schade van je buurman onder de dekking van de verzekering. De schade aan je eigen auto zal bij een WA verzekering niet vergoed worden. Weet je niet wie er schade aan jouw auto heeft gemaakt maar kun je bewijzen dat je dit niet zelf was? Dan kun je aanspraak maken op het Waarborgfonds Motorverkeer.