Vergelijken

Wie dekt gestolen spullen uit de auto?

  • Michael van SlotenGeschreven door Michael van Sloten
  • Laatst aangepast 06-03-2024
  • Gemiddelde leestijd: 3 minuten.

Het kan een behoorlijk shock zijn: een kapot autoraampje of geen spoor van inbraak, maar wel ontbrekende spullen. Je voelt jezelf er onveilig door. Er moet bovendien een hoop geregeld worden. Denk hierbij aan aangifte, eventuele reparatie en het opnieuw kopen van de spullen die gestolen zijn.

Als iemand jouw auto heeft opengebroken, is de eerste vraag wat ze hebben meegenomen. Gelukkig zijn er verschillende verzekeringen die je beschermen tegen (al) het bovenstaande, maar welke zijn hiervoor het meest geschikt?

We bespreken in dit artikel de autoverzekering, de inboedelverzekering en de reisverzekering, zodat je uiteindelijk precies weet welke keuze u het beste kunt maken.

De autoverzekering

Heb je een WA verzekering, dan voldoe je aan de wettelijke verplichtingen van alle autorijders. Immers, een dergelijke verzekering is voor iedere bestuurder verplicht. Met de WA verzekering wordt enkel de schade gedekt die je met jouw auto veroorzaakt bij anderen; niet de schade die je oploopt door diefstal.

Heb je een beperkt of volledig casco (all risk) autoverzekering afgesloten? Dan dekt deze de diefstal wél, maar enkel van de spullen die ingebouwd zijn. Denk hierbij aan audioapparatuur of navigatie. Vaak is dit wel slechts tot een bepaald bedrag, zo rond de 500 euro. Losliggende spullen zijn niet meeverzekerd. Tip: laat dan ook nooit uw telefoon of portemonnee in uw auto liggen, ook niet voor eventjes. Sommige dieven slaan al aan op een iphone oplaadkabeltje, ruim alles goed op. Ga je parkeren op een plek waarvan het bekend is dat er veel ingebroken wordt? Laat het handschoenenkastje open staan om te laten zien dat je er aan gedacht hebt en er niets van waarde in de auto ligt.

De inboedelverzekering

Onder je inboedel vallen ook spullen die los liggen in je auto, maar toch zijn deze vaak beperkt verzekerd. Is de inboedel beschadigd geraakt of ben je deze verloren? Dan dien je aan bepaalde voorwaarden te voldoen, zoals braak aan de buitenkant van jouw auto. Bovendien mogen de spullen van buitenaf niet zichtbaar geweest zijn en geldt er veelal een maximumbedrag, waarbij de dekking ook alleen maar in Nederland geldig is.

Reisverzekering

Autovakanties zijn fantastisch totdat je slachtoffer wordt van diefstal. Dit kan behoorlijk wat roet in het eten gooien. Juist wanneer je hier het minst op zit te wachten. Gelukkig is er de reisverzekering, die dekking kan bieden bij diefstal van de spullen uit jouw auto. Vakantie in eigen land valt hier ook onder, mits de auto de veiligste plaats is geweest om de spullen in op te bergen.

Ook bij de reisverzekering mogen spullen niet zichtbaar geweest zijn van buitenaf. Vergeet je geen aangifte te doen? Anders krijg je de schade sowieso niet vergoed. Bij een verblijf in het buitenland moet je dus ook een proces verbaal hebben van de politie.

De conclusie

Je weet nu wat de voorwaarden zijn van drie verschillende verzekeringen. Als je slachtoffer bent geworden van autodiefstal, krijg je de ingebouwde apparatuur tot een gemiddeld bedrag van 500 gewoon vergoed door aanspraak te doen op uw autoverzekering.

Losliggende spullen vallen daarentegen niet onder de autoverzekering. In dit geval kun je dus beter aanspraak doen op je inboedelverzekering. Toch biedt geen enkele verzekering dekking bij spullen waar je onzorgvuldig mee om bent gegaan. Zorg er dus te allen tijde voor dat u waardevolle spullen nooit in je auto achterlaat!